Noutăți

„Creăm punți spre dezvoltare»

La  Chișinău a fost organizat primul târg al partenerilor de bibliotecă, al cărui scop a fost prezentarea celor mai inovatoare servicii și inițiative realizate de bibliotecile publice din Republica Moldova, precum și evidențierea importanței parteneriatelor inovatoare. Târgul cu genericul „Creăm punți spre dezvoltare: biblioteca modernă” a servit drept platformă pentru discuții informale și oportunități de formare a unor noi parteneriate cu bibliotecile publice din Republica Moldova. Serviciile de bibliotecă prezentate s-au axat pe domeniile incluziune digitală, cultură și recreere, educație, sănătate, agricultură, dezvoltare economică, e-servicii, educație în domeniul mass-media, abilitarea femeilor și fetelor și s-a accentuat capacitatea bibliotecilor de a oferi servicii ce depășesc rolul lor tradițional.

– Acest eveniment permite bibliotecarilor nu doar să se conecteze unei rețele dinamice și sustenabile de profesioniști, dar și să descopere resurse valoroase și oportunități de dezvoltare profesională, a subliniat Evan Tracz, directorul programului Novateca.

Parteneri din toate sferele – autorități publice centrale și locale, ONG-uri, reprezentanți ai sectoarelor public și privat, organizații internaționale și activiști comunitari – au avut posibilitatea să participe la expoziții și demonstrații și să se implice în discuții informale pe diverse tematici cu principalii parteneri de bibliotecă, în cadrul meselor rotunde.

Printre invitații speciali ai târgului s-au numărat Monica Babuc, Ministrul Culturii al Republicii Moldova, James D.Pettit, Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Jessica Dorr, vicepreședintele Fundației Bill & Melinda Gates, Evan Tracz, directorul programului Novateca, formația „Akord”, precum și numeroși parteneri ai bibliotecilor.

– Anul acesta se împlinesc 25 de ani de relații de colaborare dintre SUA și Republica Moldova, Programul Novateca fiind una dintre cele mai vizibile dovezi ale influenței benefice pe care o are asupra vieții moldovenilor, a opinat ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit.

În competiție au participat cele mai bune 62 de biblioteci publice din republică, clasificate fiind în 10 zone. Zona agricultură a fost prezentată de bibliotecile publice Palanca și Antonești din raionul Ștefan-Vodă, cu servicii moderne – bibliotecarele instruiesc oamenii cu ajutorul computerului.

Tematica BP din Palanca a fost «Agricultura pentru toți», având ca partener APL în persoana dnei Larisa Voloh, primar de Palanca. Tematica BP din Antonești a fost «Consolidarea agriculturii prin tehnologii și literatură de calitate», în calitate de partener având pe consultantul local ACSA în persoana dnei Margareta Solomițchi.

Primul Târg al Partenerilor de Bibliotecă face parte din campania națională de promovare a bibliotecilor publice «Ne vedem la bibliotecă!», care a informat publicul larg despre schimbările ce au loc în bibliotecile publice. De asemenea, în timpul evenimentului cele mai bune biblioteci au primit premii speciale, iar partenerii de bibliotecă au donat premii pentru o tombolă specială.

Certificat locul II pentru «Cea mai frumoasă aranjare a intrării în bibliotecă» desfășurat în cadrul campaniei naționale de promovare a Bibliotecii Publice «Ne vedem la bibliotecă» și cadou de preț (aparat foto) s-a acordat BP Antonești, bibliotecară Matveev Tatiana.

La nominalizarea „Concurs pentru invitați – QWEST” cu cadou de preț s-a ales dl Pricop Sergiu, primar de Antonești.

Câștigătorii tombolei – Larisa Buraga, formator Novateca, BPO Ștefan-Vodă, s-a bucurat de bilete la Teatrul Național de Operă și Balet «Maria Bieșu», iar Ludmila Costenco, bibliotecară la BP Palanca, – de bilete la Teatrul Național «Mihai Eminescu».

Bibliotecile nu mai sunt ce-au fost odată. Proiectul Novateca a găsit soluția și pentru cei care nu sunt pasionați de lectură. Pe lângă cărți, acum aici pot fi găsite o sumedenie de gadgeturi, roboței și chiar cursuri de instruire în domeniul IT sau în agricultură.

Haideți să ne întâlnim cât mai des la ibliotecă!

Valentina UȚA, șefa DCTST

img_3629 img_3645 img_3646 img_3659 img_3662