Noutăți

CRD Sud își propune să fortifice rolul său și să impulsioneze astfel procesul de dezvoltare regională

ADR Sud, sub egida Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), cu suportul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova” (MSPL), a desfășurat, joi, 29 iunie, la Cimișlia, un atelier de fortificare a rolului Consiliului Regional pentru Dezvoltare Sud în procesul de dezvoltare regională. Președintele CRD Sud, Nicolae Molozea, a venit cu un cuvânt de salut, exprimându-și convingerea că acest atelier este unul necesar pentru consolidarea componenței forului regional, cu atât mai mult cu cât partenerii externi susțin procesul de dezvoltare regională a Republicii Moldova, îl consideră unul oportun și manifestă deschidere, fiind gata să ne ofere finanțare. „Donatorii  insistă asupra abordării participative a problemelor, care, precum bine știm, există încă destul de multe în parcursul european de modernizare al țării noastre. Susțin crearea în cadrul CRD a comisiilor regionale sectoriale care, beneficiind de expertiză tehnică specializată, vor ajuta fiecare membru să poată lua decizii fondate și să clarifice multe din întrebările apărute pe parcursul activității în cadrul Consiliului”, a declarat Nicolae Molozea.

Membrii CRD Sud, de comun cu experții Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și specialiștii ADR Sud, au discutat aprins despre necesitatea asumării pe deplin a unei implicări dinamice și responsabile în procesul de dezvoltare regională, a fortificării cooperării intercomunitare. Conștientizând nevoia unei abordări participative în procesul de luare a deciziilor cu impact pentru regiune și a producerii unei schimbări relevante în relațiile cu autoritățile publice centrale și cu angajații ADR Sud, aleșii regionali  au acceptat prin votul lor majoritar măsurile de intervenție propuse de experții GIZ, aprobând, ca prim pas, instituționalizarea comisiilor regionale sectoriale.

A fost specificat că viitoarele structuri vor avea drept atribuții examinarea și aprobarea priorităților dezvoltării regionale, promovarea proiectelor regionale în rândul donatorilor și investitorilor, examinarea, cu suportul experților independenți specializați, a Portofoliului de proiecte, a diferitor studii, analize și recomandări pentru cristalizarea unei viziuni regionale privind dezvoltarea sectorului respectiv.

Fiecare participant la eveniment a avut posibilitatea să se expună care sunt așteptările lui de la acest atelier de lucru, din partea mai multor actori regionali fiind exprimat interesul sporit față de rolul comisiilor regionale sectoriale și beneficiul pe care urmează să-l obțină cetățenii  de pe urma creării acestora.

În cadrul aceluiași atelier, membrii CRD Sud au dezbătut pe larg proiectul Regulamentului de funcționare a comisiilor regionale sectoriale propus de către experții GIZ, generând propuneri constructive pentru îmbunătățirea acestui document-cadru.

Sursa: site ADR Sud