Noutăți

Copilărie fericită la grădinița „Andrieș”

Primăvară anului 2016 a adus o mare surpriză micuților de la grădiniţa de copii „Andrieş” din satul Răscăieţi – un teren de joc amenajat cu cel mai minunat inventar: balansoare, caruseluri, tobogane, nisiparnițe, scrâncioburi, dar şi două pavilioane pentru cele patru grupe de copii, 109 la număr, care cresc şi se educă în această instituţie. Mare a mai fost bucuria lor, când au apărut toate acestea pe teren. Dimineaţa, nu mai întârzie nimeni la grădiniţă, copiii vin mai devreme să se joace pe acest loc minunat. Cum pot să nu se bucure și educatorii auzind gălăgia de pe terenuri, unde copiii roiesc ca albinuţele, veseli, energici, zbânţuiţi şi mulțumiți de daruri primite? Seara, când vin părinţii, copiii nu vor să se ducă acasă, nu vor să se despartă de aceste bunuri.

Istoria acestei reușite începe încă din vara trecută, atunci, când Biroul pentru reintegrare a procedurii de elaborare a proiectului Programului activităţilor de reintegrare a ţării pe anul 2015 a solicitat prezentarea propunerilor referitoare la proiectele social-economice care au ca obiect probleme de importanţă majoră pentru localităţi. Programul în cauză prevedea finanţarea unor activităţi de dezvoltare şi modernizare a instituţiilor educaţionale, precum şi a altor activităţi social-economice îndreptate spre susţinerea comunităţilor din Zona de securitate şi reintegrarea ţării. Ştiind situaţia deplorabilă a terenurilor de joc ale grădiniţei, care de 26 ani nu au fost renovate din lipsă de finanţe, am reacţionat imediat la această solicitare, am completat formularul de aplicare privind finanţarea proiectului, îndeplinind cerinţele întocmirii documentaţiei de proiect şi l-am depus la Biroul pentru reintegrare.

Sincer vorbind, am sperat puţin la reuşită în condițiile crizei financiare în care se află Republica Moldova, dar nu reuşeşte cel ce nu încearcă. Şi în ultima lună a anului 2015, am fost anunţați că propunerea noastră de proiect a fost acceptată. Conform devizului de cheltuieli, pe care l-am depus, de la Programului activităţilor de reintegrare a ţării au fost alocaţi 279 342,00 lei, contribuţia APL fiind de 69 835,00lei.

Este un proiect de o valoare foarte mare, dar nu atât financiară, cât spirituală, deoarece beneficiarii cei mai direcţi ai proiectului sunt copiii, viitorul țării. Este important să-i creştem sănătoşi, activi, energici, ingenioşi. Aceste performanţe nu pot fi atinse atunci, când mediul educaţional nu este adecvat. Acum discipolii noştri vin la grădiniţă cu bucurie şi mai mare, acum climatul psihologic aici e şi mai favorabil pentru ei, acum mult mai eficient ne vom realiza obiectivele puse în faţa noastră, a colaboratorilor acestei instituţii, acum grădiniţa cu adevărat a devenit prietenoasă copilului.

Acestui eveniment a fost consacrată şi activitatea extracurriculară „Copilărie fericită”, în cadrul căreia copiii au cântat, au dansat, împărtăşindu-şi bucuria cu părinţii, oaspeţi de la APL, de la gimnaziu şi alte instituţii din localitate.

La atingerea acestui scop au contribuit mai mulţi actori comunitari, cu un sfat, cu un cuvânt spus la locul lui. În acest context aş vrea să aduc mulţumiri dlui Ion Ungureanu, consilierului local, care ne-a susţinut, ajutându-ne să atragem această investiţie. Suntem recunoscători dnei Valentina Nigai, contabilul-şef al primăriei, care a făcut tot posibilul și chiar imposibilul pentru a nu pierde aceste finanţe foarte importante pentru noi.

Am simţit umărul puternic al colectivului instituției. Realizările şi succesele grădiniţei de copii „Andrieş” din satul Răscăieţi se datorează anume relaţiei interpersonale benefice între administraţia şi angajaţii instituţiei, climatului psihologic favorabil pentru activitatea atât de nobilă – creşterea şi educarea copiilor.

Ludmila ZAGOREȚ, șefa grădiniței de copii „Andrieș”, s. Răscăieți

 

S73F4139S73F4155