Noutăți

Conştientizăm importanţa Contractului individual de muncă

Recent, Consiliul raional Ștefan Vodă al Federației Sindicale a Educației și Științei, în parteneriat cu Direcția Generală Educație Ștefan-Vodă, au desfășurat seminarul raional de instruire cu liderii de sindicat și managerii din instituțiile preșcolare din raion, pentru a ajuta managerii să realizeze activități corecte din punct de vedere legal. Astfel, în cadrul acestui seminar au fost abordate diverse aspecte ce țin de elaborarea corectă a unui Contract  individual de muncă.

Întreaga activitate desfăşurată  a decurs într-o atmosferă lucrativă, aceasta fiind generată de  îmbinarea reușită a prezentării aspectelor teoretice (în conformitate cu Codul Muncii al Republicii Moldova) cu cele practice, oferite de V. Sînchetru, președintele  Consiliului raional Ștefan Vodă al Federației Sindicale a Educației și Științei și A. Maxim, specialist pentru resurse umane în cadrul  Direcției Generale Educație Ștefan-Vodă. Participanții au conștientizat că, datorită importantei pe care o are, contractul individual de munca este unanim apreciat ca fiind una din cele mai importante instituții ale dreptului muncii și, în același timp, micul izvor al raportului juridic de muncă. Astfel, contractul individual de munca fiind încheiat prin acordul parților, prevederile lui trebuie respectate, realizându-se astfel o stabilitate în muncă. Orice modificare a prevederilor contractului, conform principiului simetriei juridice, trebuie să aibă loc tot pe aceeași cale, adică prin acordul acelorași părți, iar încetarea contractului nu poate avea loc decât în cazurile prevăzute și cu respectarea condițiilor și a procedurilor legale.

Cunoştinţele acumulate de participanți vor servi un real ajutor pentru îmbunătăţirea adaptării permanente a principiilor managementului și a stilului de conducere, prin acționarea corectă, în conformitate cu prevederile cadrului legal.

În concluzie, pot aprecia că seminarul s-a dovedit a fi o acţiune benefică şi necesară pentru liderii  de  sindicat şi  manageri, din perspectiva lansării propunerii legislative că, începând cu 1 ianuarie 2019, să fie eliminat carnetul de muncă, iar drept bază să rămână Contractul  individual de muncă.

Angela GOLOVCENCO, directorul creșă-grădiniță s. Tudora, Ștefan-Vodă