Noutăți

Constatări fără laudă

Pentru implementarea programului național „Drumuri bune pentru Moldova” au fost alocați 500 mln lei din Fondul rutier și 1100 mln lei din Bugetul de Stat. Conform programului de întreținere periodică și reparații curente a drumurilor naționale, locale, comunale și străzi pe anul 2018, „Drumuri bune pentru Moldova” pentru raionul Ștefan Vodă au fost alocați, în total, 39.746.016,61 lei, dintre care pentru drumuri comunale și străzi – 24.134.391,04 lei.

La etapa inițială a acestui proiect președintele raionului, dl Nicolae Molozea, a informat toți primarii localităților în vederea selectării porțiunilor de drum, tipului de reparație sau construcție a drumurilor comunale. Conducerea raionului a insistat ca această chestiune să fie pusă în discuție la ședințele consiliilor locale pentru a fi luată o decizie optimă pentru localitate.

După desemnarea câștigătorului licitației, SA „Drumuri Căușeni”, s-a dat start lucrărilor. După cum a relatat dl Roman Serbenco, șeful districtului Ștefan Vodă al SA „Drumuri Căușeni”, la momentul actual sunt executate 38,2 procente din volumul total de lucrări (sunt finalizate lucrările în satele Ștefănești, Lazo, Ermoclia, Volintiri, Popeasca, Tudora, Antonești), încă 17,6 procente se află în lucru. Astfel, la finele proiectului în varianta albă vor fi construite 9 porțiuni de drum; în asfalt, tipul II de lucrări (pietriș h = 12 cm + beton asfaltic cu agregat mare h= 5 cm + beton asfaltic cu agregate mărunte, adică stratul de uzură, h=4 cm) – 7 porțiuni; doar în beton asfaltic cu agregate mărunte, tipul III, h=4 cm (stratul de uzura) – 6 porțiuni. Pentru construcția drumului ce duce spre gimnaziul s. Răscăieții Noi va fi folosit tipul IV de lucrări în asfalt (pietriș h = 15 cm + beton asfaltic cu agregat mare h= 5 cm + beton asfaltic cu agregate mărunte h=4 cm(stratul de uzura). Prin urmare, vor fi reparate și construite 18,21 km de drumuri comunale și străzi, iar total pe raion – 26,09 km.

În orașul Ștefan Vodă a fost deja reparat drumul de acces la școala profesională – strada Mateevici, în lucru se află drumul de acces spre biserică – strada Testemițanu.

Reiterăm, toate lucrările de reparație sau construcție a drumurilor nominalizate mai sus sunt finanțate de Guvernul Republicii Moldova în cadrul programului național „Drumuri bune pentru Moldova”, faptul despre care unii reprezentanți ai autorităților publice locale de nivelul I uită să spună cetățenilor sau în postările sale pe Facebook inducând oamenii în eroare.

De menționat, că fiecare primărie dispune de surse financiare din Fondul rutier având posibilitatea să extindă aria drumurilor și străzilor reparate. Sursele din Fondul rutier de care dispune Consiliul raional, la fel, vor fi îndreptate spre reparația drumurilor de acces spre unele localități ale raionului,  pentru întreținerea drumurilor publice locale, inclusiv pe timpul de iarnă. Acest program raional a fost  aprobat de Consiliul raional.

Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”