Noutăți

Consolidarea capacităților de implementare a Programului Regional Sectorial „Dezvoltarea înfrastructurilor de sprijin în afaceri”

Grupul de lucru regional sectorial pentru dezvoltarea infrastructurii de afaceri în Regiunea de Dezvoltare Sud s-a întrunit, recent, în ședință la Cimișlia. De această dată, pentru a-și relua activitatea și a-și consolida, cu ajutorul experților Oxford Policy Management, capacitățile de implementare a Programului Regional Sectorial Dezvoltarea infrastructurilor de sprijin în afaceri”.

Documentul de politici publice, care trasează viziunea și obiectivele principale de dezvoltare ale sectorului economiei regiunii pentru următorii șapte ani, a fost elaborat în perioada iunie 2016-iunie 2017, în cadrul proiectului „Asistență pentru facilitarea creșterii economice a Regiunilor de Dezvoltare Sud și UTA Găgăuzia”, finanțat de Guvernul Marii Britanii din sursele Fondului de Bună Guvernare prin intermediul DFID (Departamentul pentru Dezvoltare Internațională al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord).

Actualmente, în cadrul unui alt proiect – Consolidarea capacităților de implementare a Programului Regional Sectorial pentru Dezvoltarea Infrastructurilor de Sprijin în Afaceri” , care se va afla în derulare până în luna iulie a anului 2018, în regiunile de dezvoltare Centru, Sud și UTA Găgăuzia, a fost dat startul unui ciclu de ateliere de instruire a APL de nivelele I și II în vederea îmbunătățirii capacităților acestora de elaborare a unor noi concepte de proiecte viabile care, ulterior, să poată fi depuse în cadrul apelurilor deschise și a programelor de finanțare aflate în derulare.

Astfel, în perioada nominalizată, inclusiv cu participarea specialiștilor ADR Sud și a experților Oxford Policy Management, de către grupul de lucru regional sectorial pentru dezvoltarea infrastructurii de afaceri în Regiunea de Dezvoltare Sud urmează a fi efectuată, mai întâi, o inventariere a ideilor de proiecte. După care, vor fi elaborate 6 note conceptuale viabile menite să creeze premise pentru creșterea economică a zonei de sud a Republicii Moldova.

Ulterior, având la îndemână un portofoliu regional de proiecte bine puse la punct, experții vor purta un dialog cu partenerii de dezvoltare pentru asigurarea finanțării proiectelor în domeniul economic.

Fiind prezentă la prima ședință din acest an a Grupului de lucru regional sectorial pentru dezvoltarea infrastructurii de afaceri în Regiunea de Dezvoltare Sud, Maria Culeșov, directorul ADR Sud, a ținut să menționeze că dezvoltarea echilibrată și durabilă constituie unul din obiectivele Strategiei de Dezvoltare Regională Sud pentru anii 2016-2020, care presupune ca obiectiv specific inclusiv creșterea economică. De aceea, potrivit ei, suportul oferit de Guvernul Marii Britanii din sursele Fondului de Bună Guvernare, prin intermediul DFID, este unul mai mult decât binevenit mai ales în contextul în care regiunea sud rămâne a fi, deocamdată, una subdezvoltată.

„Obiectivul nostru în cadrul proiectului este de a vă ajuta în dezvoltarea infrastructurilor în afaceri şi de a spori atractivitatea regiunilor pentru investitori prin crearea și diversificarea infrastructurii la standarde internaționale și dezvoltarea mediului de afaceri la nivel regional”, a specificat, la rândul ei, în cadrul evenimentului, Despina Pascal, expert Oxford Policy Management.

Sursa: site-ul ADR Sud