Noutăți

Consecințele ninsorilor și rafalelor de vânt sunt remediate

Comisia pentru situații excepționale în frunte cu dl Nicolae Molozea, autoritățile publice de nivelul II, SA „Drumuri” împreună cu drumarii veniți de la Bălți, Orhei și Chișinău cu tehnica specializată au depus eforturi susținute pentru a debloca, în termen scurt, căile de acces către localitățile raionului. Prin urmare, la data de 20 ianuarie, ora 15.00, toate localitățile au fost deblocate, deși la data de 21 se efectuează unele lucrări de lărgire a unor porțiuni de drum. Cu adevărat, din cauza ninsorilor și rafalelor puternice de vânt situația a fost complicată pe întreg teritoriul raionului, dar în deosebi alarmantă – în preajma satelor Marianca de Jos și Copceac, unde pe alocuri înălțimea nămeților a ajuns la 3-4 metri (vezi foto), însă și ea a fost depășită cu eforturi comune. După deblocarea drumului o tânără din Copceac a fost transportată în centru raional pentru a primi o consultație la medici.

Astfel, la 20 ianuarie toate instituțiile instructiv-educaționale au reluat activitatea. Magazinele sătești au fost aprovizionate cu pâine, produse lactate, etc.

În sânul localităților situația cu deszăpezirea străzilor este diferită, deoarece soluționarea problemei depinde de autoritățile publice locale care dispun de posibilități diferite în plan tehnic, dar și organizatoric.

Depășirea situațiilor excepționale în mare măsură depinde de factori obiectivi (cu natura nu te poți pune), dar și subiectivi. Deci, la toate nivelurile trebuie să fie trase concluzii de rigoare, identificate lacunele, mobilizate puterile pentru a fi în stare de a acționa efectiv și rapid în cea mai complicată situație.


DSC00245DSC00253DSC00252DSC00259