Noutăți

Consecințele calamității naturale și situația epidemiologică – în centrul atenției

Tradiționala ședință de lucru a conducerii raionului cu funcționarii publici a avut loc la 13 iulie curent și s-a desfășurat online. Dl Vasile Maxim, președintele raionului, în debutul ședinței a menționat că săptămâna precedentă a fost marcată de evenimente cu amprenta negativă asupra economiei raionului și bunăstării populației. Astfel, ploile torenţiale cu grindină şi vijelie din 7 iulie 2020 au adus multe pagube atât agriculturii care a fost afectată și de secetă, cât și locuitorilor raionului rămași cu grădinile de legume distruse, acoperișurile caselor sparte etc. Comisia raională a evaluat pagubele în urma calamității naturale. Datele generalizate privind pierderile suportate vor fi adresate Guvernului RM spre despăgubire.

Încă doi lucrători medicali s-au infectat cu COVID-19. Situația se agravează în satele Ermoclia, Cioburciu, Talmaza și centrul raional. Toți lucrătorii medicali din Palanca sunt în autoizolare după ce la o asistentă medicală testul la COVID a ieșit pozitiv. În secția COVID a spitalului raional se tratează 11 pacienți, încă 3 se află la triere. Spitalul dispune de echipament pentru o lună și jumătate de activitate și medicamente necesare.

Centrul de sănătate Ștefan Vodă activează în mod normal, sunt în toi examinările profilactice ale lucrătorilor din educația timpurie. În instituțiile de învățământ merg lucrările de reparație monitorizate de către specialiștii DGE. S-a încheiat prima etapă de admitere în liceele raionale. Dacă în liceul din Ștefan Vodă s-au înscris 78 de absolvenți ai gimnaziilor, atunci în liceul din Olănești – numai 16 elevi.

Direcția generală asistență socială și protecția familiei activează conform planului de lucru, centrul social pentru copii din Ștefan Vodă se pregătește pentru reabilitarea copiilor cu dizabilități care a fost stopată în legătură cu situația epidemiologică.

După cum a informat președintele raionului, la 14 iulie va avea loc ședința pentru situații excepționale a raionului Ștefan Vodă.