Noutăți

Conferința Internațională a Întreprinderilor Mici și Mijlocii, ediția XI

Circa 400 de antreprenori, reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, ai instituțiilor de suport în afaceri au participat în data de 10 noiembrie 2016, la Conferința Internațională a IMM-urilor, organizată și desfășurată de către Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) în parteneriat cu Ministerul Economiei al Republicii Moldova.În cadrul evenimentului au fost discutate instrumentele de suport, dezvoltare și internaționalizare a IMM-urilor din Moldova, precum și posibilitățile de consolidare a dialogului dintre mediul de afaceri, autoritățile publice centrale și locale și partenerii de dezvoltare. În Republica Moldova sunt înregistrate circa 50 de mii de întreprinderi mici și mijlocii. În scopul facilitării accesului mărfurilor moldovenești pe piața europeană, Uniunea Europeană și Republica Moldova au semnat, în anul 2014, Acordul de Asociere RM-UE. Acordul introduce un regim de comerț preferențial – Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA).

„Acest acord a determinat aprobarea unei foi de parcurs, multilaterale și foarte ambițioase în reformarea politicilor statului, care presupune și dezvoltarea cadrului de reglementare pentru IMM-urile din Moldova. Întrucât sectorul este încă tânăr și fragil, acesta are nevoie de multă susținere și grijă din partea statului, prin intermediul unor politici stimulatorii de ordin regulator, instituțional și fiscal”, a accentuatt Premierul Pavel Filip prezent la eveniment.

Pirkka Tapiola, șeful Delegației Uniunii Europene în Moldova, a menționat că numărul antreprenorilor prezenți la eveniment este un indicator clar că țara nu doar are nevoie, dar are și un potențial foarte mare de a implementa reformele în economie, astfel încât nivelul de dezvoltare să crească.

Potrivit lui Vitalie Iurcu, viceministru al Economiei, dezvoltarea sectorului IMM-urilor este una din prioritățile de bază fixate în Planul de acțiuni al Guvernului pentru anii 2016-2018. În acest context, a fost elaborată și adoptată de către Parlament noua Lege cu privire la întreprinderile mici și mijlocii (Nr. 179 din 21.07.2016), care va intra în vigoare la data de 16 decembrie curent. Această lege prevede o serie de măsuri menite să simplifice procedurile de înregistrare și lichidare a afacerilor, să optimizeze cu 25 la sută procedura de obținere a actelor permisive, să faciliteze procesele de raportare, precum și să economisească resursele IMM-urilor prin introducerea ghișeului unic în format electronic.

Iulia Iabanji, director general ODIMM a declarat că întreprinderile mici și mijlocii reprezintă un factor cheie pentru creșterea economică, inovare, ocuparea forței de muncă și integrarea socială. Potrivit directorului general ODIMM, internaționalizarea este un element cheie al economiei de piață, al libertății economice, atunci când întreprinzătorii depășesc granițele geografice în căutarea beneficiilor economice.

În cadrul Panelului II al Conferinței, antreprenorii au avut posibilitatea să interacționeze, în format Open Space, cu reprezentanții ai instituțiilor de suport, prezente în calitate de parteneri ai Conferinței: Organizația pentru dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și mijlocii (ODIMM), Serviciul Eba Export Assist, Programul Orizont 2020, Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE), Dezvotarea Afacerilor Inovatoare pentru o Creștere Economică Durabilă la nivel local, Proiectul UE „Asistență tehnică pentru implementarea DCFTA, Programul de Restructurare a Sectorului Horticol „Livada Moldovei”, Proiectul Ameliorarea Competitivității (PAC II), Programul Consultanță pentru Micul Business (ASB al BERD), Proiectul „Agricultură Competitivă în Moldova” (MACP), Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO), Programul Rural de Reziliență Economico-Climatică Incluzivă (IFAD), Agenția de Intervenții și Plăți pentru Agricultură (AIPA), Camera de Comerț și Industrie a RM (CCI).

Totodată, în cadrul actualei ediții a Conferinței a fost lansată inițiativa de a stimula procesele investiționale locale, orientate pentru susținerea start-up-urilor gestionate de tineri și de a scoate în evidență potențialul antreprenorial al regiunilor. Astfel, 3 tineri antreprenori au fost invitați pentru a-și prezenta proiectele investiționale în scopul colectării fondurilor necesare pentru implementarea acestora. Printre aceștia se numără și Galina Ixari, o tânără din orașul Ștefan Vodă, care intenționează să-și dezvolte afacerea în domeniul sportului. Cu suportul Incubatorului de Afaceri din Ștefan Vodă, a întocmit un plan de afaceri pe care l-a prezentat la conferință și a avut posibilitatea să participe la procesul de colectare de fonduri lansat la eveniment.

Momentul culminant în cadrul evenimentului a fost ceremonia de premiere a câștigătorilor Concursului Național „Cel mai bun antreprenor din sectorul IMM” și ai Concursului „IMM – Model de responsabilitate socială”.

Dintre cei 158 de participanți au fost desemnați 20 de antreprenori din țară nominalizați la Concursul Național „Cel mai bun antreprenor din sectorul IMM”, ediția a XI-a, organizat de către Ministerul Economiei al RM în colaborare cu partenerii de dezvoltare. E îmbucurător să menționăm faptul că SRL “Prăjitura Magică”, administrator Ion Istrati,  la nominalizarea „Pentru integrarea activă în societate”, a fost decernată cu diplomă de gradul II.

De asemenea Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) a premiat cei 5 învingători ai Concursului Național anual „IMM – Model de Responsabilitate Socială” ediția a VII-a. Și la această categorie raionul Ștefan Vodă a fost menționat prin intermediul ÎI “Stîș Svetlana”, care a luat premiul special pentru activitățile social–corporative orientate către piață și ÎI “Doina Pînzaru”, pentru inițiative social-corporative.

Adelina Barbăneagră, șefa direcției economie și atragerea investițiilor

img_5002img_5016img_5007img_5043