Noutăți

Condiții mai bune pentru pacienți ai spitalului raional

A trecut un an de zile de când au demarat lucrările de renovare completă a spitalului raional Ștefan Vodă. Până acum au fost valorificate 10 mln lei din costul total al proiectului care constituie 20 de mln lei. S-a îndeplinit un volum mare de lucru: s-a reparat capital acoperișul clădirii, a fost schimbate sistemele de aprovizionare cu apă potabilă, canalizare și încălzire, electricitate în toată clădirea, s-a efectuat replanificarea și reparația în stil european a etajelor patru, cinci și cel tehnic.

Dl Nicolae Molozea, președintele raionului, vicepreședinții dl Vasile Gherman și dl Alexandru Pavlicenco, șeful direcției construcții, gospodărie comunală și drumuri dl Anton Barcari au venit la fața locului pentru a monitoriza lucrările efectuate de firma „Albu Construct” SRL din Chișinău înainte de a fi mutați pacienții care până acum se înghesuiau pe etajele doi și trei. Evident că au fost prezenți la aceasta recepție preventivă dl Vasile Plămădeală, directorul IMSP „Spitalului raional”, grație căruia a fost înaintat și câștigat acest proiect valoros în sensul direct și indirect al cuvântului, și dl Andrei Țânțari, conducătorul firmei „Albu Construct” SRL. N-a lipsit nici dl Alexandru Platon, supraveghetorul tehnic, răspunzător pentru calitatea acestei construcții.

Este cu adevărat incomparabil ce a fost cu prezentul care bucură ochii. Din start culorile calde în care sunt vopsiți pereții creează o atmosfera de liniște și confort. Saloanele sunt de patru locuri, încă un plus mare – au dispărut veceurile comune la care unii bolnavi ajungeau cu greu, acum practic fiecare salon are blocul sanitar cu apă rece și caldă, duș. Este amenajată o încăpere specială pentru păstrarea hainelor ale pacienților. Evident, s-au îmbunătățit și condițiile de lucru pentru medici și tot personalul medical.

După ce au fost examinate toate încăperile, s-au depistat unele lacune mici (foarte exigent ca specialist în construcție a fost dl Anton Barcari), care deja sunt înlăturate.
Deci, s-a muncit foarte mult, s-au depășit nu puține obstacole, inclusiv cu implicarea nemijlocită a dlui Vasile Buzu, fostului președinte al raionului, și Consiliului raional, care a alocat finanțe pentru procurarea mobilierului nou. N-a rămas la o parte și personalul auxiliar al spitalului, muncind pentru a aduce în ordine toate încăperile după reparație. Eforturile depuse comune au dat un rod bun. Este mulțumit dl Vasile Plămădeală, deși demult a uitat ce înseamnă a dormi liniștit și nu degrabă se va liniști, fiindcă urmează a doilea etapă de reparații. Deja a venit rândul conducerii noi să pună umărul și cuvântul pentru a duce la bun sfârșit reparația capitală a spitalului întru binele populației raionului. Dl Nicolae Molozea, satisfăcut sufletește pentru cele văzute la spital, a promis că conducerea raionului și Consiliul raional va face tot posibilul ca lucrările să continue în pofida situației financiare precară în țara noastră.

Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”