Educație

Concursul „Se caută o stea”: luminițele talentului

Într-o zi de vacanță de toamnă direcția educație a desfășurat în incinta liceului teoretic „Ștefan Vodă” concursul raional „Se caută o stea”, ediția a cincea. La această competiție creativă au participat elevii claselor primare din Ștefan-Vodă, Antonești, Cioburciu, Purcari, Răscăieții Noi, Ermoclia, Olănești, Crocmaz, Talmaza, Ștefănești, Volintiri, Copceac, Feștelița, Răscăieți. Sala de festivități a liceului a fost arhiplină: au venit să-i susțină pe micuții artiști părinții, buneii, prietenii, profesorii. După aprecierea spectatorilor și juriului în acea zi a avut loc un eveniment cultural-artistic pe nota „10”.

Dna Valentina Uța, șefa direcției cultură și membra juriului, a rămas cu cele mai frumoase impresii: „Recunosc, am criticat destul de dur unele momente ale edițiilor precedente, dar de data aceasta m-am bucurat foarte mult pentru că organizatorii concursului și participanții au ținut cont de observațiile făcute. Mi-a plăcut repertoriu care corespundea vârstei copiilor: cântece despre copilărie, școală, profesori, părinți, flori, satul natal, Moldovă. Costumația copiilor, foarte frumoasă, era în plină armonie cu mesajul cântecului interpretat. Merită cea mai înaltă apreciere și ținuta copiilor noștri, care s-au simțit confortabil pe scenă, răspunzând la întrebările moderatorului fără sfială și chiar făcând propuneri bune despre viitorul concursului. După spusele unui participant, concursul are nevoie de o scenă mai mare și un public mai larg. Unii copiii au fost foarte creativi și au cântat, susținuți de prietenii-dansatori sau pe fondalul filmulețului despre familia proprie și locurile natale. În fine, despre fiecare participant aș putea spune multe lucruri frumoase, bravo lor, părinților și profesorilor de educația muzicală. Este cert – concursul „Se caută o stea” s-a ridicat la o treaptă cu mult mai înaltă.”

Alt membru al juriului, dl Sergiu Brăguță, specialist principal al direcției cultură, a acordat atenție majoră vocilor, făcând concluzia că unii participanți la concurs sunt cu adevărat talentați și au un potențial înalt care trebuie de dezvoltat și promovat. Reieșind din această ordine de idei, un concurs pe an e puțin, acești copii merită să fie implicați în activități cultural-artistice de amploare care au loc în raionul nostru.

Toți participanții la concurs au fost menționați cu diplome, primind în dar de la organizatori câte un cadou dulce, învingătorii au fost premiați și cu trofee respective. Astfel, locul întâi, pentru măiestria interpretativă, au ocupat Cornelia Marinescu din gimnaziul „Mihai Viteazul” s. Carahasani și Emilia Mititel din liceul teoretic „B.P.Hașdeu” s. Olănești, locul doi, pentru creativitate, Emilia Tudorean din școala primară „Gr. Vieru” or. Ștefan Vodă și Liliana Malachi din liceul teoretic „Ștefan Ciobanu” s. Talmaza, locul trei, pentru originalitatea prezentării, Mihaela Surdu din gimnaziul „Anatol Sârghi” s. Talmaza și Ana-Maria Radu, școala primară „Grigore Vieru” or. Ștefan Vodă.

Valentina GORNOSTALI