Noutăți

Comunicat informativ

În ultimele 24 de ore președintele raionului , dlui Iurie Moiseev, primarul s. Crocmaz , dl Ion Veleșco, salvatorii în comun cu reprezentanții instituțiilor guvernamentale desconcentrate în teritoriu au fortificat un dig de protecție cu lungimea de 120 metri pentru a proteja localitatea Crocmaz de riscul inundațiilor. Pentru consolidarea barajului au fost utilizați 6800 de saci cu nispip.

Domnul Iurie Moiseev, președintele raionului, discută cu locuitorii din s. Crocmaz, Palanca, Tudora, încurăjându-i că să întrerpind toate măsurile petru prevenirea inundațiilor.

Pe parcursul zilei de 25 mai pe două sectoare importante din preajma localității Crocmaz spre Tudora Ștefan Vodă au fost amplasați saci: pe primul– peste 4000 de saci pe o lungime de 120 de metri, iar pe cel de-al doilea au fost efectuate lucrări de întărire a barajului cu argilă și nisip pe lungimea de 1 km.

 

Astăzi 26 mai, lucrările specialiștilor  continuă pentru ca digul cu lungime  de 3 km să fie fortificat. La acțiunile complexe sunt antrenați salvatori, carbinieri, ostași, muncitori, dar și reprezentanți ai autorităților publice locale. În total în tabăra de câmp instalată la Crocmaz pentru prevenirea riscului de inundații sunt implicate 300 de persoane  cu 97 unități de tehnică. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență continuă monitorizarea nivelului apei pe râurile Nistru și Prut prin  punctele de observare instalate și verifică sectoarele cu pericol, precum și sensibilizează populația cu privire la riscurile posibile în cazul inundațiilor.

Informăm că în vederea executării indicației prim-ministrului Pavel Filip, cât și pentru organizarea acțiunilor de prevenire a eventualelor inundații, în urma ridicării nivelului apei în râurile Nistru și Prut, la data de 24 mai 2019, la IGSU  a fost activată Celula de criză cu implicarea experților din cadrul Ministerului Apărării, Agenției Proprietăți Publice, Administrației de Stat a Drumurilor, Agenției ”Apele Moldovei”, Agenției ”Moldsilva”, Inspectoratului General al Poliției, Inspectoratului General al Carabinierilor și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Tabara de cîmp a fost instalată în localitatea Crocmaz în după amiaza  zilei și este complet autonomă. Activitatea acesteia are drept scop prevenirea riscului de inundații în preajma rîului Nistru. Aici vor activa de la 200 pînă la 300  de persoane: salvatori, carabinieri, ostași ai armatei naționale, dar și muncitori a mai multor agenții și instituțiilor guvernamentale implicate.