În contextul zilelor de Comemorare a Victimilor Holocaustului Direcţia Cultură Tineret Sport şi Turism în parteneriat cu instituţiile de cultură din raionul Ştefan Vodă, au organizat un şir de activităţi dedicate victimilor Holocaustului în perioda 25-29 ianuarie.
Holocaustul a reprezentat persecutarea sistematică şi uciderea evreilor de către faşişti, un genocid extins pe un întreg continent care a distrus nu doar indivizi şi familii, dar şi comunităţi şi culturi, care sa-u dezvoltat de-a lungul secolelor.
Holocaustul a apărut în contextul persecuţiilor şi al crimelor realizate de nazişti, care au avut drept ţintă numeroase grupuri suplimentare. Sesiunile de lucru şi activităţile ar trebui întotdeauna sa-i ajute pe cei care învaţă să progreseze în privinţa cunoştinţelor despre această distrugere masivă fără precedent , să păstreze memoria grupurilor persecutate şi anihilate .
Această experienţă groaznică a unor generaţii ne dă oportunitatea de a înţelege unele mecanisme şi procese care duc la un genocid şi la alegerile pe care oamenii le-au făcut pentru a grăbi, a accepta sau pentru a rezista în faţa procesului persecuţiei şi crime,i recunoscînd că aceste alegeri au fost făcute în condiţii extraordinare.
Activităţile organizate în perioada comemorării au fost în diferite localitîţi cum ar fi:
Miting recviem de comemorare– Muzeul Răscăeţii Noi
Expoziţie de carte –Caplani, Răscăeţi biblioteca publică, Talmaza, Olăneşti, Lazo, Brezoaia, Slobozia.
Expoziţie de fotografii– Alava, Plalanca, Semionovca, Ştefan-Vodă.
Expoziţie de arte vizuale – Ştefan –Vodă, Şcoala de arte Olăneşti filiala Crocmaz.
Prezentare de filme documentare – Copciac, Feşteliţa Răscăeţii Noi , Crocmaz muzeu.
Informaţii veridice despre Holocaust– Slobozia, Tudora.
Prezentare de filme documentare -Feşteliţa, Lazo.
Comemorare– Semionovca, Caplani Purcari, Marianca de Jos.
Rovenco Şevcenco Alina, specialist superior DCTST