Noutăți

Comemorarea ostașilor internaționaliști

Astăzi se împlinesc 32 ani de la retragerea trupelor armate din Afganistan.

Cu această ocazie la monumentul edificat în memoria ostaşilor internaţionalişti, căzuţi în războiul din Afganistan, conducerea raionului, veterani ai războiului, reprezentanți a serviciilor desconcentrate/descentralizate, primarul orașului și angajații primăriei Ștefan Vodă, au venit să cinstească memoria conaționalilor noștri plecaţi la cele veşnice în plină viaţă pe pământ străin, la vîrsta tinereţii.

  • În acel război cu o durată de 10 ani au fost implicați peste 13 mii de moldoveni.  Multe dureri şi suferinţe  aduce oricare război, ce nu lasă decît pămînt distrus, vieţi pierdute, răni şi suflete schilodite… Mulţi s-au întors decorați fiind cu ordine şi medalii pentru vitejie şi cinste, însă nu tuturora le-a fost scris să se întoarca la vatră, inclusiv și acei cinci tineri băștinași din raionul nostru. Ei merită să rămînă în memoria  şi în istoria ţării, a menționat în alocuțiunea sa dl Vasile Maxim, președintele raionului. Totodată aducând plecăciuni pentru cei trecuți în lumea drepţilor şi recunoştinţă pentru veteranii afgani rămaşi în viaţă.    

Dl Vasile Răilean, preşedintele Uniunii raionale Ştefan Vodă a Veteranilor Războiului din Afganistan și-a adus aminte de ostașii, tinereţile cărora au fost furate şi vieţile jertfite, mulțumind administrațiilor publice locale și tuturor celor, care își aduc aportul la păstrarea memoriei prin îngijirea mormintelor acestora.

Timpul le uită pe toate, însă niciodată nu se cicatrizează rana din suflet a părinților, care și-au piedut fiii. Lumînarea timpului arde cu flacără nestinsă  în adîncă tăcere 32 de ani pentru:

  • Timotin Serghei din s.Olăneşti
  • Ungureanu Serghei din s.Răscăieţi
  • Sîrghi Anatol din s.Talmaza
  • Tabacari Alexandru din s.Carahasani
  • Tărchilă Alexei din s.Purcari

 În memoria ostașilor, ultima suflare a cărora a fost pe cîmpul de luptă, precum și a celor decedați  în urma rănilor căpătate, s-a ținut un minut de reculegere și s-au depus flori la monument.

Imaginile foto de la eveniment pot fi vizualizate în galeria foto.

                              Lia Banari, șef Serviciu protocol și relații cu publicul, DAP