Noutăți

Comemorarea ostașilor căzuți în războiul din Afganistan

Astăzi – 15 februarie, se împlinesc 33 ani de la retragerea contingentului armat din Afganistan în urma războiul ce a avut loc între anii 1979-1989. Potrivit datelor oficiale, din cei 12500 de cetățeni ai Republicii Moldova, care au luptat în război, 279 și-au pierdut viața pe pământuri străine.

Prin dispoziția președintelui raionului Vasile Maxim, în luna curentă în memoria ostașilor căzuți, în localitățile raionului sunt organizate ceremonii de comemorare  cu evocări, depuneri de flori, servicii divine, activități educativ-patriotice, vizite a mormintelor ostașilor și familiilor acestora, expoziții tematice de documente, fotografii, cărți și materiale istorice.

Dat fiind situația pandemică, la nivel de raion s-a convenit  asupra organizării evenimentului de comemorare în format restrâns, cu implicarea unui număr mai mic de persoane.

Veteranii războiului din Afganistan, consilierii raionali, primarul or.Ștefan Vodă, reprezentanții Consiliului raional și a primăriei orășenești au venit la monumentul ostașilor –  „afganezi” pentru a comemora cei cinci băștinași: Sîrghi Anatol din s.Talmaza; Timotin Serghei din s.Olăneşti; Ungureanu Serghei din s.Răscăieţi; Tabacari Alexandru din s.Carahasani; Tărchilă Alexei din s.Purcari, luați la război pe pământ străin la vârsta tinereții și care, cu regret, nu s-au mai întors vii acasă, dar și veteranii decedați în urma războiului. Recent, după cum a menționat cu lacrimi în ochi dl Vasile Railean, președindetele URVA Ștefan Vodă, din rândurile camarazilor au fost conduși pe ultimul drum Anatolie Batâr din s.Crocmaz și Leonid Bernevec din s.Popeasca.

În amintirea ostașilor plecați în lumea drepților, primarul or.Ștefan Vodă Vladislav Cociu a anunțat mintul de reculegere și a exprimat recunoștință veteranilor – „afganezi”.

Imaginile de la ceremonia de comemorare pot fi văzute în galeriua foto: https://stefan-voda.md/32025-2/