Ştefan cel Mare a fost cel mai remarcabil domnitor al Moldovei în perioada medievală. A domnit aproape jumătate de secol, din 1457 şi până la moartea sa, în 1504. În acest răstimp a consolidat puterea domnească, a întărit comerțul şi securitatea ţării. Ştefan cel Mare avea calităţi excepţionale de militar, a învins în zeci de bătălii purtate cu dușmanii ţării. Este vestit şi pentru luptele cu oastea Imperiului Otoman. Ştefan cel Mare a ridicat 47 de biserici şi mănăstiri, contribuind astfel la promovarea culturii şi învăţământului la acea vreme.
La 2 iulie curent, cu prilejul împlinirii a 512 ani de la trecerea în eternitate a Domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt, la monumentul lui Ștefan cel Mare din centrul or. Ștefan Vodă a fost organizată o ceremonie de comemorare a marelui voievod. La manifestare au participat conducerea raionului în plina componență, funcționarii publici, colaboratorii Inspectoratului de poliție și poliției de frontieră, locuitorii urbei.
Direcția cultură, tineret, sport și turism împreună cu casa de cultură din centrul raional au prezentat o compoziție literar-muzicală dedicată Marelui Voevod.
Scurtă în timp, dar bogată în conținut, această prestație artistică prin cântec și poezie a adus chipul lui Ștefan cel Mare mai aproape de inimile urmașilor lui, deoarece emoția puternică rămâne în adâncul sufletului și alimentează sentimentul de patriotism.
Ceremonia de comemorare s-a încheiat cu depunerea de flori la monumentul domnitorului.