Noutăți

„Civic Fest”- modalitate de mobilizare a societății civile

Civic Fest” este unul din puținele evenimente care reunește cele mai active și de succes ONG-uri, atât din Republica Moldova, cât și din Europa, prin dezbateri, activităţi artistice, culturale şi sociale. Acest eveniment își propune să promoveze cele mai reușite proiecte, acțiuni sociale, dar și realizările din arta vizuală modernă: teatru, film și pictură. Evenimentul încurajează implicarea tuturor cetăţenilor de pe ambele maluri ale râului Nistru pe toate dimensiunile vieţii comunităţii din care fac parte, oferindu-le astfel şansa de a se promova, dar și de a învăța din experiența colegilor.
Un loc de cinste la acest eveniment special l-a avut și Asociația de Dezvoltare Durabilă „Generația Pro” din s. Olănești, președinte al căreia este doamna Natalia Caraion. Organizația s-a remarcat prin implementarea mai multor proiecte, însă unul din cele mai durabile care a implicat mai mulți actori ai societății prin realizarea microproiectelor, inițierea tinerilor în scrierea proiectelor și formarea în diferite domenii, implicarea lor în luarea deciziilor este Fondul pentru Tineri Ștefan Vodă.
Astfel în data de 6 august voluntarii care activează în cadrul acestui proiect, datorită suportului Fundației Est–Europene, au avut posibilitatea să se împărtășească cu experiența, dar și să învețe lucruri noi în cadrul evenimentului „Civic Fest 2016”, care în acest an a fost desfășurat concomitent cu festivalul „Gustar” într-un loc pitoresc, în lunca râului Răut, în apropierea satului Furceni, Parcul național Orhei. Evenimentele au reunit mai mulți tineri din cadrul programului YouthBank din diferite raioane ale țării, care au avut ocazia să-și revadă prietenii, participând la diverse ateliere, seminare, workshop-uri menite să încurajeze implicarea activă a cetățenilor în realizarea schimbărilor sociale. Târgul ONG-urilor a oferit posibilitatea reprezentanților societății civile să-și promoveze istoriile sale de succes prin expoziții cu materiale informative, lucru care a contribuit esențial la crearea unor parteneriate între acestea în vederea realizării unor activități comune. Ingrediente precum muzica bună, bucate tradiționale, lucrări ale meșterilor populari, istoria locurilor și natura de aici, au fost cele care au stat la baza realizării acestor evenimente excepționale, fapt care a făcut ca acestea să fie vizitate de un număr mare de oaspeți din țară și de peste hotarele acesteia.
Uimitor a fost faptul să-l revedem printre meșterii invitați la sărbătoare și pe pământeanul nostru, domnul Ion Cojocari din s. Răscăieți, membru al Uniunii Meşterilor din Moldova, care mânuieşte în mod miraculos metalul. Împreună cu ceilalți meșteri au organizat o adevărată galerie de artă prin expunerea lucrărilor lor spre vânzare.
Un loc aparte în programul evenimentelor a ocupat prestația artistică a renumitului artist basarabean Valy Boghean care a încins atmosfera cu glasul său nemaipomenit. Chiar și cei care nu au avut parte încă de o vacanță cu experiențe de neuitat s-au întors acasă împliniți fiindcă „Gustar” și „Civic Fest” sunt evenimente memorabile, cu adevărat ca o vacanță.
Sergiu BULGARI, specialist, direcția economie si atragerea investițiilor

13880218_1309272955767591_2002801667127848647_nIMG_3710IMG_3717IMG_3728unnamed