Membrii asociației obștești „Cernobâl” ai raionului Ștefan Vodă, condusă de dl Alexandru Bădulescu, la 25 aprilie curent, s-au întrunit într-o ședință pentru a comemora membrii asociației care în urma consecințelor avariei la stația atomică au cedat în luptă cu boala și s-au stins din viață și a aduce omagiul celor care au supraviețuit rămânând cetățeni activi în pofida stării de sănătate. Din păcate, toți „cernobâlenii” sunt invalizi pe viață, radiația afectând sănătatea și urmașilor lor.
Au participat la activitate dl Nicolae Molozea, președintele raionului, dl Vasile Gherman, vicepreședintele raionului, dl Lilian Pânzaru, comandantul centrului militar teritorial, dl Ruslan Lupan, șeful secției administrativ-militare Ștefan Vodă.
Moderatoarea activității „Cernobâl 1986, amintiri care dor”, dna Valentina Uța, șefa direcției cultură, tineret, sport și turism, a vorbit despre acei care au salvat omenirea de la calvarul atomic, mulțumindu-le pentru bărbăție și jertfire de sine. Dumneaei a anunțat un minut de reculegere în memoria celor decedați: Nimirschi Grigore Isidor, Ceban Leonid Tudor, ambii din Ștefan Vodă, Donos Gheorghe Avram din Cioburciu, Culin Serghei Constantin din Căplani, Cușcenco Vasile Ion din Răscăieți, Creciun Andrei Tudor din Talmaza, Probeigolova Valeriu din Tudora și Curujiu Anatolie din Olănești.
Cu plecăciune în fața eroilor-martiri plecați în lumea celor drepți și deosebită gratitudine pentru cei care sunt în viață a venit în fața „cernobâlenilor” dl Nicolae Molozea. Președintele raionului a apreciat faptul că membrii asociații sunt uniți, au grijă de familiile celor decedați, sunt activi în calitate de consilieri locali și ca simpli cetățeni ai raionului. Conducerea raionului, Consiliul raional a fost și mereu va fi alături de membrii asociației, acordând atenția și suportul necesar celor care 31 de ani în urmă au stat în prima linie de lupta pentru salvarea omenirii de moartea invizibilă.
Au mulțumit prezența pentru faptele eroice dnii Lilian Pânzaru și Ruslan Lupan. Apoi dumnealor împreună cu dl Nicolae Molozea a înmânat membrilor asociației „Cernobâl” medalii „Crucea comemorativă”.
În luările de cuvânt „cernobâlenii” s-au referit la o temă foarte importantă pentru ei și totodată dureroasă – deservirea medicală care lasă mult de dorit. Ei înțeleg că sunt probleme de ordin obiectiv (rânduri mari din lipsa medicilor etc.), dar, după părerea oamenilor suferinzi, atitudinea față de ei trebuie să fie mai omenească. Spre exemplu, un membru al asociației n-a fost informat corect de medic, prin urmare a fost nevoit să achite 850 lei pentru o investigație care trebuia să fie oferită gratis.
Conform Hotărârii Guvernului RM, participanții la lichidarea consecințelor avariei nucleare de la Cernobâl au primit din Fondul Republican de Susținere Socială a populației, a câte o 1000 lei.
La finele evenimentului a avut loc o masă de pomenire în memoria membrelor asociației care au decedat din cauza bolilor generate de supradoză de radiație.