Medicina Noutăți

CENTRUL SĂNĂTATE PUBLICĂ ȘTEFAN VODĂ INFORMEAZĂ

Ziua Mondială a Malariei a fost instituită de statele membre ale OMS în cadrul Asambleei Mondiale a Sănătății din 2007. Această zi este o oportunitate de a evidenția necesitatea investițiilor continue și de susținere a angajamentului politic pentru prevenirea și controlul malariei. În acest an evenimentul se va desfășura cu genericul ”Atingerea obiectivului zero malarie”.

Malaria, boală provocată de plasmodiul malaric și tranmisă prin mușcătura de țânțar Anopheles, care poate fi prevenită şi tratată, continuă să aibă un impact devastator asupra sănătății şi bunăstării oamenilor din întreaga lume. Din 2000, eforturile globale de combatere a malariei au dus la evitarea a milioane de cazuri și decese – dovada că progresul este posibil. Multe țări cu o povară scăzută a bolii s-au orientat rapid spre obiectivul „zero malariaˮ.

Povara bolii:

  • Conform celui mai recent Raport mondial privind malaria, publicat la 30 noiembrie 2020, au existat 229 milioane de cazuri de malarie în 2019, în comparație cu 228 milioane de cazuri în 2018.
  • Numărul estimat de decese cauzate de malarie a fost de 409.000 în 2019, comparativ cu 411.000 la nivel mondial în 2018.
  • Copiii sub 5 ani sunt cel mai vulnerabil grup afectat de malarie; în 2019, au reprezentat 67% (274.000) din totalul deceselor cauzate de malarie la nivel mondial.
  • Regiunea Africană a OMS poartă o parte disproporționată din povara globală a malariei. În 2019, regiunea a reprezentat 94% din cazurile și decesele de malarie.
  • Aproximativ 3% din cazurile de malarie în 2019 au fost raportate în regiunea OMS din Asia de Sud-Est și 2% în regiunea OMS pentru Mediterana de Est. Regiunea OMS a Pacificului de Vest și Regiunea OMS a Americii au reprezentat fiecare mai puțin de 1% din toate cazurile.
  • Finanțarea totală pentru combaterea și eliminarea malariei în 2019 s-a ridicat la aproximativ 3 miliarde USD. Contribuțiile guvernelor din țările endemice s-au ridicat la 900 milioane USD, reprezentând 31% din totalul finanțării.

În acest an, OMS și partenerii vor marca Ziua Mondială a Malariei prin sărbătorirea realizărilor țărilor care se apropie de realizareaobiectivului țintă – eliminarea malariei. În ciuda provocărilor provocate de pandemia COVID-19, o serie dintre aceste țări au raportat zero cazuri de malarie indigenă în 2020, în timp ce altele au făcut progrese impresionante în efortul lor spre a deveni țară liberă de malarie.

Așezarea geografică și condițiile climaterice plasează Republica Moldova printre țările cu risc sporit de invazie de malarie , unde s-au identificat în 2019 9 specii de culicide , dintre care  6 sunt vectori  importanți ai unor agenți patogeni , inclusiv și plasmodiul malaric .

Este important ca fiecare să ia aminte că:

– malaria este o boală parazitară periculoasă pentru viaţă, cu transmitere prin înţepătura ţânţarilor infectaţi;

– călătorii, din regiunea europeană, cu destinaţia ţări endemice la malaria, necesită administrarea tratamentului profilactic;

– manifestările clinice, caracteristice malariei, pot apărea la o săptămână din momentul sosirii în ţara endemică şi în decurs de până la doi ani după părăsirea acesteia;

– boala poate fi preântâmpinată şi tratată;

– în caz dacă suspectaţi primele semne de boală – solicitaţi asistenţă medicală.

                       Valeriu Boian, coordonator SSSSP  Ștefan Vodă