Noutăți

Centrul de resurse pentru educația incluzivă Antonești – exemplu bun de urmat

Educația incluzivă a copiilor cu necesități educaționale speciale (CES) și dezvoltarea alternativelor educaționale sunt unele din obiectivele principale ale Direcției Generale Educație și în special al serviciului de asistență psiho-pedagogică (SAP). În raionul Ștefan Vodă ca și în toată țara în acest scop au fost create condiții speciale de instruire și reabilitare a copiilor cu CES. Este vorba de centrele de resurse pentru educația incluzivă care au fost create în 22 de instituții educaționale din raionul Ștefan Vodă, unde activează 25 cadre didactice de sprijin. Specialiștii serviciului asistență psiho-pedagogică ghidează activitatea tuturor centrelor, acordând și servicii logopedice, psihologice, psihopedagogice copiilor cu CES.

După cum a informat dna Ludmila Iapără, șef interimar al SAP, centrele de resurse pentru educaţia incluzivă sunt dotate cu echipament adecvat activităţilor desfăşurate, au spaţii organizate pentru activităţi individuale şi de grup de învăţare/abilitare, recreere şi activitate de joc.

Centrul de resurse din s. Antonești este unul din cele mai bune instituții de acest gen. Aici activează două cadre didactice de sprijin – dna Galina Midrigan și dna Tatiana Boguș. Nu trebuie să fii specialist în domeniu ca să-ți dai seama dintr-o privire cât de mult s-a muncit aici pentru a crea beneficiarilor centrului cele mai bune condiții de învățare și dezvoltarea abilităților. De menționat că toate materialele didactice adaptate la necesitățile copiilor sunt elaborate de către dle Midrigan și Boguș, un suport de neprețuit fiind calculatorul conectat la Internet și imprimanta.

18 elevi cu cerinţe educaţionale speciale, inclusiv cu dizabilităţi intelectuale și fizice, și toți doritorii de toate vârstele vin cu plăcere la centru după lecții unde petrec timpul interesant și cu mult folos. Cu copiii se lucrează individual și în grup. Pedagogii își cunosc foarte bine discipolii, știu de ce are nevoie fiecare în parte. Totodată, copiii mai ales acei din familii defavorizate au nevoie de căldură și bunătatea sufletească ce o emană ambii pedagogi.

Am asistat la două ocupații cu beneficiarii centrului desfășurate de către dna Midrigan și, fiind pedagog după specialitate, mi-am dat seama de profesionalismul înalt și calitățile omenești admirabile a cadrului didactic. O fetiță cu sindromul DOWN la vârsta de 13 ani frecventează clasa a patra. Pe parcursul a patru ani eleva a demonstrat unele succese în dezvoltarea cognitivă, a devenit mai deschisă, mai sociabilă, se bucură de atitudinea binevoitoare din partea colegilor. Am văzut și portofoliu fetiței unde sunt adunate toate exercițiile îndeplinite, desenele, lucrările manuale – copila, cu ajutorul mamei și pedagogului, a creat lucrări cu adevărat fascinante. Anul trecut, în cadrul unui seminar pentru cadrele didactice de sprijin, fetița a jucat foarte bine un rol într-o scenetă, iar apoi dna Midrigan a demonstrat colegilor un filmuleț în care se arăta cu câte eforturi din ambele părți s-a ajuns la acest succes. Mama fetiței este foarte mulțumită de activitatea centrului de resurse și cadrelor didactice, deoarece viața fiicei s-a schimbat spre bine, a apărut o speranță într-un viitor mai bun.

O altă fetiță, de 8 ani, diagnosticată cu autism, este hiperactivă, are deficit de atenție, deși capacitățile intelectuale uimesc: eleva clasei întâi citește rapid, la matematică este foarte bună, vorbește limba rusă, învață engleza. În cea mai mare măsură este meritul părinților și bunicăi care îi acordă grijă și atenție maximă. Totodată, aportul dnei Midrigan în corectarea comportamentului elevii este benefic și apreciat de familie. Dacă în prima jumătate a anului dna Midrigan a asistat practic la fiecare oră, altfel învățătoarea nu putea face lecțiile, astăzi comportamentul elevei este altul, ea s-a conformat regulilor școlare.

Familiile copiilor cu CES sunt adesea responsabile de copiii lor tot restul vieţii. Un succes al gimnaziului din Antonești și a centrului de resurse este stabilirea unui parteneriat sănătos dintre familie și școală. Părinții sunt implicați permanent în activitatea școlii, fiind participanți la ședințele părintești dar și la toate activitățile educative extrașcolare.

La centrul de resurse din gimnaziul Antonești se muncește mult, cu tragere de inimă, cu dragoste mare față de copii. Și elevii nu degeaba după lecții se grăbesc să vină la centru: ei simt că sunt așteptați cu mare drag. Munca cadrelor didactice de sprijin este grea, pe lângă abilitățile profesionale cere atâta răbdare și bunăvoință, încât departe nu fiecare pedagog este în stare să facă față lucrurilor.

Deci, școala din s. Antonești este incluzivă, o școală care primește orice elev, îl valorizează si îl face să se simtă acasă.

Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”

 

Centrul de resurse pentru educația incluzivă Antonești

Ludmila Iapără, șef interimar al SAP

Galina Midrigan, cadrul didactic de sprijin cu beneficiarii centrului de resurse

Centrul de resurse Antonești (bifează aici)