Noutăți

Cei care au muncit legal în Italia au dreptul la o pensie

În ultima perioadă conaţionalii noştri care trăiesc şi muncesc peste hotarele țării îşi pun următoarele întrebări: vor beneficia ei oare de pensie, lucrând o perioadă îndelungată intr-o ţară străină, de la ce vârstă pot pretinde la acest tip de plăţi, care trebuie să fie stagiul de muncă minim, care poate fi mărimea medie a pensiei, unde trebuie depuse documentele?

Pe parcursul mai multor ani Republica Moldova duce tratative cu Italia în vederea semnării unui acord ce ar prevedea protecţia socială a cetăţenilor care activează legal în ambele ţări. Deocamdată, Guvernul Italian respinge periodic adresările autorităţilor moldave, blocând discuţiile la acest subiect.

Casa Naţională de Asigurări Sociale este de asemenea cointeresată de rezolvarea pozitivă a acestor probleme şi de protecţia socială a cetăţenilor Republicii Moldova, care au muncit în Italia. Câţiva ani la rând CNAS duce tratative cu reprezentanţii Asociaţiei Creştine a Lucrătorilor din Italia (ACLI), care oferă lucrătorilor-migranţi un ajutor multilateral, inclusiv la perfectarea pensiei din Italia.

Persoanele cointeresate pot solicita consultaţii, atât la oficiul ACLI din Chişinău (str. Sfatul Ţării 17/32, intrarea din str. Şciusev, 102, tel.022 238 363), cât şi la ghişeul informativ din incinta Casei Teritoriale de Asigurări Sociale sect. Botanica, care lucrează în prima şi a treia zi de miercuri a fiecărei luni între orele 9.00-12.00 (str. Burebista, 108). Pentru a beneficia de consultaţii este necesar de a prezenta paşaportul moldovenesc şi codul fiscal italian.

Cetăţenii Republicii Moldova trebuie să ştie că legislaţia italiană de pensionare prevede condiţii de stabilire a pensiei pentru lucrătorii migranţi. Cetăţenii ţărilor care nu fac parte din Uniunea Europeană, inclusiv moldovenii, care au lucrat legal în Italia (în baza permisului de şedere, dar nu temporar) şi care s-au întors să locuiască permanent în Moldova, pot să se adreseze pentru stabilirea pensiei italiene pentru limită de vârstă. Acest drept nu se extinde asupra moldovenilor, care au lucrat în Italia, dar au paşaport de cetăţean al UE sau al persoanelor ce au dobândit cetăţenie italiană. Pentru moldovenii cu cetăţenie română procedura este mai complicată, deoarece pentru ei pensia va fi stabilită în cazul în care sunt înregistraţi în Italia ca cetăţeni  comunitari şi au atins vârsta de pensionare de 70 de ani.

Migranţii străini pot solicita pensia doar în cazul în care aceştia nu mai lucrează atât în Italia, cât şi în ţara de origine, unde trebuie să se întoarcă, pentru a solicita pensia atunci când vor atinge vârsta de pensionare.

   Astfel, Legea italiană prevede că migranţii, care au ajuns la vârsta de pensionare de 66 de ani şi 3 luni (vârsta de pensionare stabilită pentru anul 2015, iar până în 2018 aceasta va creşte până la 66 de ani şi 7 luni pentru ambele sexe), care au plătit contribuţii statului italian şi s-au repatriat, au dreptul la o pensie din Italia.

Persoana care doreşte să obţină o pensie italiană trebuie să-şi deschidă un cont la una dintre băncile din Moldova şi ulterior să prezinte datele contului pe care îi vor fi transferaţi lunar banii. Totodată, cetăţeanul trebuie să demonstreze că el s-a întors in ţară definitiv. Pentru aceasta este necesar de a prezenta copia primei pagini a paşaportului şi a paginii unde este ştampila Serviciului de Grăniceri ce indică intrarea în ţară. În cazul în care ştampila de intrare lipseşte, trebuie prezentat un certificat confirmativ de la Serviciul Grăniceri.

Detalii găsiți pe site-ul cnas.md, în ziarul „Asigurarea Socială” nr.9 (septembrie 2015).

Eudochia GARET,

șeful direcţiei calcul drepturi sociale CTAS Ştefan-Vodă