Cultură, Tineret, Sport și Turism Noutăți

Cea mai mare binecuvântare a unui Om – Familia sa.

Ziua Internațională a Familiei este sărbătorită, anual la data de 15 mai, cu scopul de a marca importanța pe care comunitatea internațională o acordă familiilor.

Trăim timpuri când tehnologiile informaționale joacă un rol tot mai mare în viața  noastră. Chiar și copii de doi ani  pot sa utilizeze cu ușurință o tabletă sau un telefon. Părinții sunt mândri și se minunează, dar, din păcate, de multe ori nu reușesc sa dezvolte creativ această obilitate timpurie a odraslelor. Pe de altă parte această, ocupație fură foarte mult din timpul de comunicare între părinte și copil. Tema Zilei Familiei din acest an s-a referit la ”Familii  și noi tehnologii”,  rolul tehnologiilor digitale în dezvoltarea socială și bunăstarea tuturor, ce se concentrează pe impactul noilor tehnologii asupra bunăstării familiilor. În acest context  bibliotecile  publice  din  localitățile: Copceac, Tudora, Volintiri, Cioburciu, Crocmaz, Talmaza, Feștelița,  Carahasani,  au organizat O oră de lectură în bibliotecă cu genericul: Cea mai importantă familie; Cel mai important cuvănt Familia; Am citit întreaga familie;  Casa viselor tale; Cartea lumina familiei de ieri de azi de mâine.

Tradițiile de familie sunt foarte importante. Ele nu trebuie să implice neapărat bani și nu trebuie să  fie complicate. Cele mai importante ingrediente sunt distracția și comunicarea. Lipsa tradițiilor de familie afectează foarte mult, încât fără stabilirea conștientă a unor ritualuri , familia își pierde sensul unității și devine doar un grup de oameni  ce trăiesc sub același acoperiș. Pentru a fi păstrate tradițiile în familii, bibliotecile din  localitățile  Olănești, Crocmaz, Răscăieții-Noi, Carahasani, Căplani au organizat o activitate cu tema –  Loc de întâlnire a familiei – Biblioteca: (Ora familiei de comunicare; Joc în șah; Șezători, obiceiuri și tradiții în familii  numeroase; Ziua de citire a familiei), unde tinerii utilizatori ai bibliotecii împreună cu părinții, au beneficiat de o lecție la tema susnumită, din care au aflat despre tradițiile și obiceiurile familiale de sărbători, tradiții anuale,săptămânale, cotidiene. Apoi tot împreună au desenat portretul propriei familii, au vorbit despre tradițiile în familiile lor. Deja la activitatea următoare vor prezenta ceea ce au realizat împreună cu părinții.  

Părinții, buneii, frații și surorile mai mari, sunt bineveniți la  atelierele organizate de bibliotecile din  localitățile: Popeasca, Tudora, Volintiri,  Ștefan-Vodă,  unde împreună cu cei mai mici învață diverse funcții ale tabletei, aplicații educative pentru diferite vârste, cum să creeze împreună, toată familia, benzi desenate, prin aplicații foarte simple cum ar fi Atelier creativ: (Scrisori, mesaje cu tematica ‘’Familia  mea”, Confecționarea ilustratelor).

Pentru preșcolarii din localitățile Ermoclia, Purcari, Feștelița Ștefănești, Palanca Antonești, Slobozia, bibliotecile au pus la dispoziția celor prezenți cele mai relevante resurse pentru inspirație  cum ar fi – Cartea de lectură pentru familiile cu copii de vârstă preșcolară și școlară (Voi crește cu cartea; Povestiri și basme; povestiri și poezii fabuloase; Povestiri și povești) și O oră de zicale și povești (Lumea familiei; Cea mai ingenioasă familie).  Expoziție de cărți/reviste/ de psihologie: (Familiile și  persoanele cu dezabilități; Combaterea sărăciei familiei și excluziunile sociale; HIV/SIDA și bunăstarea familiei; Impactul migrației asupra familiilor din întreaga lume; Familiile și îmbătrânirea populației: oportunități și provocări), Videoclipul  Familia mea: ( Întreaga familie la bibliotecă; Mama, tata, sunt o familie de lectură; Familia rădăcina vieții;  Suntem fericiți suntem împreună;  Totul începe cu familia)  au fost organizate de bibliotecile din localitățile – Lazo; Viișoara, Marianca de Jos, Alava, Brezoaia.

Copii se obișnuesc sa vină la bibliotecă, sunt motivați să utilizeze conținutul bibliotecii, iar modelul părintesc de creație îi mobilizează. Astfel părinții se vor apropia și mai mult de interesele și lumea interioară a copiilor și vor eficientiza comunicarea în familie.

                                                  Ababii Angela, specialist principal DCTST