Biblioteca Publică Orășenească Ștefan Vodă a fost miercuri, 15 septembrie, de Ziua Internațională a Democrației, gazda lansării cărții-album Oamenii, nobila și suprema valoare a Talmazei, semnată de Nicolae Grosu, ex-deputat, Parlamentul RM; ex-primar de Talmaza; ex-președinte de colhoz s.Talmaza; ex-președinte OO Masa Rotundă 7:7, diplomație populară în localitățile din zona de securitate de pe ambele maluri ale r.Nistru de la Tighina în jos, Cetățean de Onoare al raionului Ștefan Vodă.
Nicolae Grosu este una din vocile cele mai auzite ale societății civile de la noi, care acționează ca un catalizator al progresului social, este oxigenul democrației. La manifestarea de lansare, au participat câteva zeci de persoane un fel de diasporă a Talmazei (băștinașii satului, care locuiesc și activează în centrul raional Ștefan Vodă), invitați de onoare: președintele raionului Ștefan Vodă, dl Vasile Maxim, Direcția cultură, tineret, sport și turism, primarul satului Talmaza dl, Eugeniu Prutean. Cartea Oamenii, nobila și suprema valoare a Talmazei, este o serioasă doză de convenționalitate, botezată fiind monografie în imagini (istoria unui sat în imagini). Important este că accentul în carte se pune pe imagini, fotografii. Textul este laconic și apare acolo unde-i strict necesar.
Motivul apariției acestei cărți după cum a afirmat însăși autorul… este ca prin poze concrete (peste 1700 de poze plasate) să obțin reconstituirea istoriei tălmăzenilor, să vin cu noi evenimente din istoria satului, să prezint mai pe larg personalitățile satului din toate timpurile…
Un alt motiv al publicării este… amintirea celor demult trecuți de printre noi, dar și pentru cei care continuă astăzi să îmbogățească și să înfrumusețeze prezentul și viitorul satului Talmaza…
În cartea lui Nicolae Grosu Oamenii, nobila și suprema valoare a Talmazei sunt colectate și selectate imagini ce oglindesc viața de secole a Talmazei pe tematici separate și destul de variate: perioada secolului XVII- până în 1940, administrația, viața economică și culturală a satului, școală; biserica și cimitirile, perioada interbelică (1918-1940); satul și timpul puterii sovietice; foametea din anii 1946-47; represiile și deportările; fântânile din sat și de pe moșia lui etc. Să nu uităm că Talmaza a dat lumii pe un om politic important și savant al Statului Român-pe Ștefan Ciobanu, dar și pe unul dintre conducătorii RSS Moldovenești – pe Simion Grosu. Un alt savant de talie mondială este tălmăzeanul Valeriu Rudic. Sunt de origine din Talmaza o serie de miniștri, oameni de stat, oameni de cultură, scriitori etc.
Nicolae Grosu este autorul a peste 9 monografii, ediții de izvoare istorice, este decorat cu: Medalia Pentru vitejie în muncă; medalia Meritul Civic; Ordinul Insigna de Onoare; Ordinul Republicii.
Lansarea de miercuri mi-s-a părut mult mai mult de-atât . Muzică, interpreți, recital de poezie, filmuleț și o proiecție de imagini, expoziție de cărți ale autorului, însăși atmosfera întâlnirii, bucuriei…. Ne-am simțit cu toții parte dintr-o istorie, pentru că am avut senzația că altfel nu se poate, că astfel de lucruri nu se întâmplă în realitate, că totul e de fapt o carte. Doar acolo o lansare devine un spectacol. Cumva mereu centrul atenției a rămas Nicolae Grosu și cartea lui, dar recitalul muzical, timbrul vocii tonic, optimist și așezat al moderatoarelor au intermediat interacțiunea dintre autor și invitați pe de o parte și public pe de altă parte. Bineînțeles multe și îndelungate aplauze au fost adresate autorului, mesaje de felicitare și flori din partea președintelui raionului dl Vasile Maxim, primarului de Talmaza, dl Eugeniu Prutean. A fost extraordinară și multe alte superlative, așa că să vă recomand să mergeți la evenimente.
Valentina Uța, șef DCTST