Noutăți

Carolina Peribinos, Secretarul de Stat al MAEIE, în vizită la Ștefan Vodă

În cadrul întâlnirilor membrilor Guvernului şi a conducătorilor AAC cu cetăţenii, la 2 martie curent, dna Carolina Peribinos, Secretarul de Stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, a efectuat o vizită de lucru la Ștefan Vodă unde a avut o întrevedere cu funcționarii publici, reprezentanții direcțiilor Consiliului raional și a serviciilor desconcentrate în teritoriu.

Dna Peribinos a prezentat o informație succintă despre activitatea consulară a MAEIE, despre eforturile depuse de comun cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pentru a încheia cordurile de siguranță socială cu diferite state ale UE unde muncesc compatrioții noștri. Dumneaei a informat despre problemele principale puse în discuție în cadrul întâlnirii dlui Pavel Filip, Prim-ministru al RM, cu reprezentanții autorităților publice locale. Una din prioritățile guvernului Filip este proiectul „Drumuri bune pentru Moldova” în cadrul căruia în anul 2018 urmează a fi construite sau reparate peste 1.200 de kilometri de drumuri din toată republica. Astfel, se va reconstrui 1 km de drum în fiecare sat, indiferent de culoarea politică pe care o are primarul din localitate.

Un alt aspect important a fost abordat de către dl Alexandru Jizdan, Ministru al Afacerilor Interne al Republicii Moldova, care a vorbit despre combaterea violenței în familie. În context, dl Andrei Trofimov, șeful Inspectoratului de poliție Ștefan Vodă, a informat prezența că anume în raionul Ștefan Vodă pentru prima dată a fost aplicat ordinul de protecție a victimei violenții în familie. Poliția are pârghii legale necesare pentru a contracara violența în familie, însă există un aspect nerezolvat care împiedică implementarea legii – ce de făcut după evacuarea vinovatului de la domiciliul comun dacă el n-are unde locui.

Dna Peribinos a informat că va fi format un grup de lucru comun Guvern-CALM (Congresul Autorităților Locale din Moldova) deoarece este necesar un dialog permanent între guvern și APL în vederea implementării reformelor, inclusiv reformei administrativ-teritoriale.

Dl Nicolae Molozea a subliniat că acest dialog este necesar. Descentralizarea Fondului rutier deja a adus primele roade, fiind reparate sectoarele de drum de acces spre diferite localități, drumuri locale. Ce ține de reforma administrativ-teritorială, aici să cere o prudență maximă, sunt necesare consultările cu APL și cetățenii pentru a nu repeta greșelile din trecut. Reforma, cât de dureroasă n-a fi ea, va fi acceptată de oameni dacă ea asigură accesul populației la serviciile publice calitative, ridică nivelul de trai, contribuie la dezvoltarea economică. Șabloanele reformelor aduse din Europa nu se potrivesc în tocmai Republicii Moldova unde situația social-economică este diferită de UE, a punctat președintele raionului. La nivel diplomatic trebuie de negociat, de argumentat poziția pentru a nu admite reforme care vin în detrimentul populației.

Dl Valentin Bejan, șeful Inspectoratului Ecologic pe raionul Ștefan Vodă, s-a referit la situația cu râul Nistru. Este necesar la nivel diplomatic de negociat cu Ucraina pentru a aduce în concordanță perioada de prohibiție care în țara vecină se începe mai târziu. Un Moldova și Transnistria este interzis pescuitul industrial în râul Nistru, în Ucraina este permis, a menționat dl Alexandru Baluță, șeful adjunct al Oficiului teritorial Căușeni al Cancelariei de Stat. Toate acestea stârnesc nemulțumirea populației deoarece problemele nu se rezolvă mulți ani la rând, prin urmare crește nivelul de neîncredere în guvernanții de vârf.

În zona Ramsar unde a fost interzisă vânătoarea s-au înmulțit animalele sălbatice – șacalii, vulpile care pot fi purtători de rabie, a atenționat dna Ana Caraman de la ANSA.

Șefa DEAI, dra Adelina Barbăneagră, a vorbit despre necesitatea de a atrage proiecte mari de la investitori străini. Totodată investitorii străini care vor să inițieze afaceri în Moldova, să deschidă locuri noi de muncă se ciocnesc cu birocrația. Astfel, este nevoie de simplificarea reală a procedurii de înregistrare a întreprinderii, a subliniat șefa direcției economie și atragerea investițiilor.

Dna Carolina Perebinos a notat toate problemele la care s-au referit participanții ședinței, a promis să le transmită Cancelariei de Stat. Discuția a fost liberă , fiecare vorbitor fiind ascultat cu atenție și bunăvoință. Întruniri cu reprezentanții guvernului sunt binevenite, deoarece creează o legătură între administrația publică de toate nivelurile, sporește informarea corectă necesară pentru conlucrare.

Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”