Pe 14 martie, compozitorul Mihai Dolgan a fost comemorat de către lucrătorii de cultură din raion. Mihai Dolgan ar fi împlinit 80 de ani. Pe parcursul zilei, au răsunat piesele compuse de Mihai Dolgan și ale legendarei formații NOROC/CONTEMPORANUL nu numai în instituțiile de cultură, dar și în transportul public. Cu o evocare muzicală cu genericul Cântă un Artist despre compozitorul, dirijorul și instrumentalistul Mihai Dolgan moderată de către directoarea casei de cultură Ștefan Vodă Emilia Tincu și conducătorul formației de muzică ușoară Vladimir Cosinici. În aplauzele colegilor ni l-am amintit și omagiat pe compozitorul de geniu, Patriarhul muzicii ușoare, care a avut harul de a îmbina măiestrit și fericit în creația sa elemente de folclor, rock și jazz occidental (Basarabia/Dor-dorule / Primăvara/ Suflete-ntr-o lume/ Pe malul mării/ Dialog/Ce te legeni?/Nu se poate/Dar eu te mai iubesc/La drum/La revedere /Cântă un artist/Undeva în lume/De ce plâng ghitarele/Gazel/ Singuri.. )
Pe 16 martie – este o dată tristă pentru Moldova, e ziua în care, în anul 2008, ne-am despărțit de Omul blând și luminos ca primăvara Mihai Dolgan, muzica căruia constituie un adevărat fenomen artistic, o epocă în sine, care a crescut zeci de generații, cultivându-le gustul pentru muzica bună, rafinată, modernă. Mihai Dolgan n-a murit… rămâne de-a pururi viu prin fiece notă din muzica sa și prin forța exemplului său de personalitate cu demnitate, de bărbat temerar al Cetății de Artist autentic, firesc, de la Dumnezeu.
Care este aportul lui Dolgan în diversitatea fenomenului muzical al epocii sale? Este unul foarte important! El a impulsionat nu doar cultura muzicală moldovenească, ci întregul fenomen al muzicii de estradă din spațiul ex-sovietic. The Beetless au făcut o adevărată revoluție în muzica ușoară de pe glob, iar NOROC a făcut același lucru în spațiul euro-asiatic. Din acest motiv el este și va mai fi încă mult timp alături de Maria Bieșu, Joc și Fluieraș, una din cărțile de vizită ale Moldovei.
Valentina Uța, șef DCTST