Cultură, Tineret, Sport și Turism Noutăți

Cânepa, totuși a fi sau a nu fi!

Cânepa indiană este o plantă ușor de cultivat, rezistentă la secetă, cu creștere rapidă, suprimă buruienele, îmbunătățește  structura solului și produce cantități mari de oxigen. La fel aceasta are o mulțime de benificii indicate în afecțiuni dermatologice, de infecție ș.a. În timpul celui de-al doilea război mondial, guvernul Statelor Unite a făcut un film pentru a convinge fermierii să cultive cât mai multă cânepă, pentru a fi folosită în producția hainelor și funiilor necesare. Filmul se numește ”Cânepă pentru Victorie” Cu toate acestea, în 1937, marea corporație petrochimică DuPont și-a patentat procesul fabricării materialelor plastice din petrol și cărbune, producând  sintetice ca materiale plastice, celofanul, celuloza, metanolul, nailonul etc. Industria naturală a cânepei ar fi redus afacerile DuPont cu peste 80%, și de aceea ea trebuia să fie declarată ilegală, deoarece amenința afacerile de miliarde de dolari.

În Republica Moldova țăranii își împodobeau casa de covoare și țoluri făcute din fire de cânepă. Cânepa era un ingredient de neînlocuit în mîncare și chiar la prepararea unei băuturi numită ”julfa, care se servea înainte de Crăciun. Deși pare greu de imaginat, cânepa era folosită și în construcții. Deși sute de ani la rând planta a îmbrăcat nenumărate generații, acum cânepa este văzută doar ca un drog, iar cei care cultivă riscă ani grei de pușcărie.

Se cunosc două tipuri de cânepă, cea pentru droguri numită canabis  indica și cannabis sativa, folosită pentru țesături. În Moldova, însă  ambele  sunt interzise. Un șir de deținători de terenuri arabile, luptă și acum pentru a cultiva cânepa în scopurile producerii produselor bio. Rar de tot putem vedea azi un țol de cânepă așternut pe laiță sau prispă, în schimb în muzeele din raionul Ștefan Vodă sunt expuse unele țoluri, ștergare, sau cămăși de cânepă. Tot aici pot fi văzute un șir de instrumente care erau folosite la prelucrarea cânepei: râșchitor, bătător, meliță, ragilă, periac, fuior, care sperăm să fie înlocuite cu altele moderne.

Ciumac Tatiana, specialist superior DCTST