Noutăți

Când grija statului e mai bună decât cea părintească

La ședința pentru protecția copilului aflat în dificultate din 22 martie curent, prezidată de către dna Maria Crăciun, președintele comisiei, consilier raional, au fost examinate cauzele copiilor separați de părinți, cinci la număr, și eliberate avize privind plasamentul planificat al copiilor în serviciul de tip rezidențial.

Dna Adriana Solonicov, specialist superior în problemele familiilor cu copii în situație de risc al direcției asistența socială și protecția familiei, managerul de caz, a informat membrii comisiei despre fiecare caz în parte. Astfel, a fost prelungit plasamentul unei fetițe până la finele anului de învățământ deoarece situația în familie nu permite reintegrarea în familia biologică. Trei frați de 4, 6 ș 7 ani găsiți pe teritoriul statului vecin Ucraina fără supraveghere au fost deportați în Moldova. Mama copiilor se află în Rusia și habar n-are de copii. Bunelul certat cu fiica sa a refuzat să adăpostească nepoții, deoarece ei au mai fost deportați împreună cu mama lor în iunie anului trecut, dar peste o perioadă de timp iarăși au plecat cu toții din Răscăieți. Copiii vor fi aduși de la Chișinău și plasați la centrul social comunitar din Olănești.

Un alt copil de 6 ani din familia monoparentală, conform cererii primăriei Răscăieți, a fost plasat de urgență în centru din Olănești, deoarece mama este grav bolnavă și necesită un tratament îndelungat și nu are rude pe seama cărora ași putea lăsa feciorul.

Pentru a scoate pe o adolescentă de sub influența negativă a unei prietene, ea a fost transferată în centru din Ștefan Vodă. O altă fată plasată anterior în centru din Șoldănești se va întoarce în centru din Olănești pentru a fi împreună cu sora sa și fratele care la fel se află în centru.

Toate cauzele examinate atestă situația degradantă în unele familii social vulnerabile unde părinții alcoolici sunt bucuroși să scape de copiii săi lăsându-i în grija statului. Centrele de plasament temporar care activează în raionul nostru este o șansă pentru acești copii nenorociți de a schimba viață spre bine deoarece specialiștii centrelor vor depune toate eforturile pentru a găsi cea mai bună soluție pentru viitorul copiilor.