Noutăți

Cancerul face cele mai multe victime în raionul Ștefan Vodă

Anual cancerul își face loc în corpurile a mii de moldoveni, schimbându-le complet viața. O mare parte și pierd lupta cu ea. Datele Centrului Național de Management în Sănătate arată că de la an la an tot mai mulți moldoveni dezvoltă cancer. Astfel, anul trecut au fost diagnosticate cu diverse tumori maligne 15.700 de persoane. Din  păcate, cifra este mai mare cu peste 800 în comparație cu anul 2015.

Cele mai multe cazuri noi de cancer au fost diagnosticate anul trecut în raionul Ștefan Vodă. Potrivit statisticelor, 82 de persoane la 10.000 de locuitori au aflat că au cancer. Această cifră este un criteriu standard după care se raportează cazurile. În cifre absolute înseamnă că aproape 600 de persoane au primit diagnosticul crunt. Numărul de cazuri noi este dublu față de 2015.

Am încercat să aflăm de la specialiștii în medicina de familie din raionul Ștefan Vodă, de ce într-un singur an a crescut dublu numărul moldovenilor cu cancer.

„Nu am văzut raportul, dar nu s-a întâmplat nimic ieșit din comun anul trecut în raion. Așa s-a întâmplat că raionul Ștefan Vodă e pe primul loc… În satele Brezoaia și Copceac se înregistrează cele mai multe cazuri de cancer de mai mulți ani. Am încercat să documentez subiectul și am aflat că în acele regiuni a fost un depozit mare de pesticide. Acesta a fost evacuat acum aproape opt ani, dar eu cred că efectele degajării acestor substanțe chimice se resimt și acum”, a spus Mariana Haret, șefa Centrului de Sănătate din raionul Ștefan Vodă. Specialista susține că instituția dispune de instrumentele necesare pentru depistarea cancerului de col uterin, pentru colectarea citologiei, de colposcop, inclusiv un medic specializat pentru aceste investigații. „Avem și aparat care face ultrasonografie la toate organele”, a adăugat aceasta. Totuși, pentru efectuarea unei colonoscopii oamenii trebuie să ajungă tocmai la Chișinău, la Institutul Oncologic.

Cancerul, depistat mult prea târziu

Datele statistice mai arată că în total în Moldova, anul trecut au fost la evidență 77.650 de moldoveni care suferă de diverse tumori, cu 2.000 de persoane mai mult decât în 2015. Vom preciza că mai mulți specialiști în sănătate afirmă că bolile cancerigene întineresc. Motivul constă în modul de viață nesănătos, surmenajul, dar și lipsa activităților fizice.

Datele oficiale mai arată că tumorile ocupă locul doi printre principalele cauze de deces ale moldovenilor. Incidenţa și mortalitatea prin cancer sunt în continuă creştere şi, comparativ cu anul 1970, acestea s-au dublat. Tumorile sunt depistate tardiv în jumătate dintre cazuri, iar serviciile de tratament sunt concentrate, în special, în Municipiul Chișinău. Totodată, în țară, nu avem un Registru de Cancer funcţional, fapt care nu permite monitorizarea și evaluarea reală a îmbolnăvirilor. Datele statistice mai relevă că în spitalele din țară nu sunt suficienți specialiști pentru tratarea maladiei și nici dispozitive medicale necesare.

Potrivit ultimelor date statistice, cele mai diagnosticate tipuri de tumori maligne în Moldova sunt cancerul colorectal, mamar, pulmonar, gastric, de prostată şi cervical.

Sursa: e-sanatate.md