Noutăți

Campania de sensibilizare a riscurilor consumului de alcool în perioada sarcinii

Expunerea fetală la alcool apare atunci când o femeie consumă alcool în timpul sarcinii.

Alcoolul poate întrerupe dezvoltarea fătului în orice etapă în timpul unei sarcini, inclusiv la primele etape înainte ca o femeie să știe că este însărcinată. Cercetările arată că consumul de băuturi alcoolice, care pentru femei înseamnă consumarea a patru sau mai multe băuturi ocazional, și consumul de alcool regulat, pune un făt la cel mai mare risc pentru probleme grave. De fapt, nu există un nivel sigur cunoscut de consum de alcool în timpul sarcinii.

Alcoolul trece ușor din sângele mamei în sângele copilului în curs de dezvoltare. Alcoolul prezent în fluxul sanguin al copilului în dezvoltare poate interfera cu dezvoltarea creierului și a altor organe, a structurii și sistemelor fiziologice. Expunerea prealabilă la alcool este o cauză principală prevenibilă a defectelor la naștere și a anomaliilor  de dezvoltare a copiilor care  poate provoca o serie de probleme de dezvoltare, cognitive și comportamentale, care pot apărea în orice moment în timpul copilăriei și pot dura o viață întreagă. Efectele cele mai profunde ale expunerii prenatale la alcool sunt leziunile cerebrale și deficiențele rezultate în funcționarea comportamentală și cognitivă.

Consumul de alcool cauzează peste 7 % din bolile și decesele premature din UE, reprezentând o preocupare majoră în domeniul sănătății publice. Abuzul de alcool este a doua cauză de îmbolnăvire legată de stilul de viață în unele state membre a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Acesta reprezintă un factor de risc pentru mai mult de 60 de boli cronice: hepatopatia alcoolică, pancreatita cronică alcoolică, boli digestive, cancer, diabet, boli cardiovasculare, tulburări alcoolice fetale, tulburări neuro-psihice.

         Pentru femeile însărcinate chiar și cele mai mici cantități de alcool consumate pot fi periculoase. OMS indică, ca Republica Moldova este una din ţările cu cel mai înalt nivel de consum de alcool la nivel internaţional (al II loc în lume) cu 16,8 l alcool pur per/capita an și constituie al III factor de risc după numărul de decese (OMS, 2013). Pe parcursul ultimilor ani, femeile constituie circa 15-17 % din numărul bolnavilor de alcoolism înregistraţi, ponderea lor fiind mult mai înaltă în unele regiuni rurale constituind cca 7000 femei, iar cel mai înalt nivel de consum al băuturilor alcoolice este înregistrat printre femeile de vârstă reproductivă.

Cum poate fi fătul afectat de alcoolul consumat de mamă?

Alcoolul ajuns în sângele mamei pătrunde prin placentă în fluxul sanguin al bebelușului și este asociat cu următoarele probleme:

 • avort;
 • risc de travaliu prematur;
 • anomalii în dezvoltarea cerebrală a fătului;
 • deficiențe de creștere;
 • anomalii în dezvoltarea fizică și psihică;
 • naștere cu făt mort.

Pe măsură ce copiii afectați cresc, în adolescență și la maturitate, pot dezvolta probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia, sunt în imposibilitatea de a trăi în mod independent, dificultăți la școală, au probleme cu ocuparea forței de muncă,  cu legea, comportament sexual inadecvat, abuz de droguri sau alcool. Cea mai gravă patologie asociată este sindromul alcoolismului fetal (SAF), în cazul în care mama consumă cantități mari de alcool în timpul sarcinii.

 1. Recomandări despre consumul de alcool înainte și în timpul sarcinii
 • Când planificați o sarcină, este cel mai sigur să întrerupeți consumul de alcool înainte de a rămâne gravidă.
 • Fără alcool în timpul sarcinii este cea mai sigură alegere.
 • Dacă credeți că sunteți însărcinată, alegerea cea mai sigură este să nu consumați alcool.
 • Nu este cunoscută o cantitate sigură de băuturi alcoolice în timpul sarcinii.
 1. Consumul de alcool în perioada alăptării

La fel ca si in perioada sarcinii, în perioada alăptării consumul de alcool este strict interzis și asta deoarece alcoolul poate trece prin laptele matern la copil. Este adevărat, cantitatea de alcool va fi mult mai mică în acest caz, decât cantitatea pe care a consumat-o mama, însă s-a demonstrate științific că bebelușii ai mamelor care beau alcool în perioada alăptării au suferit ulterior deficiente de dezvoltare motorie.

Obiectivul cel mai important al prevenirii SAF constă în sporirea gradului de conştientizare a problemei în rândul femeilor şi a comunităţii. Începând cu anul 2014, sub egida European FASD Alliance (Alianţa Europeană pivind Spectrul Tulburărilor Alcoolice Fetale) în multe ţări s-a desfăşurat Campania Internaţională de informare şi sensibilizare „Sunt prea mic ca să beau”.

Mesajul principal al Campaniei este unul foarte simplu şi conţine două recomandări:

 1. În cazul în care o femeie planifică să devină gravidă, ea trebuie să abandoneze consumul de alcool, inclusiv şi pe durata întregii sarcini.
 2. Dacă, însă, o femeie de vârstă reproductivă care consumă băuturi alcoolice nu planifică o graviditate, ea urmează să utilizeze o metodă sigură de contracepţie.

Medic CSP, Valeriu BOIAN