Cultură, Tineret, Sport și Turism Noutăți

CAMPANIA DE PLANTARE UN TÂNĂR, UN TRANDAFIR, UN SAT” – „DRAGOSTE DE SAT ÎN FIECARE TRANDAFIR PLANTAT”

  Mulți tineri implicați, activism civic la cel mai înalt nivel, colaborare, mult entuziasm, trandafiri și oameni frumoși, așa am descrie de altfel campania de plantare „Un tânăr, un trandafir, un sat” cu sloganul „Dragoste de sat în fiecare trandafir plantat”.

  Inițiativa pentru această campanie a venit la începutul lunii noiembrie, declarată Luna Națională a Tineretului din Moldova. Prin intermediul acestei campanii ne-am propus să implicăm diverși actori locali împreună cu tinerii în vederea stabilirii unui parteneriat local durabil dintre aceștia, pentru realizarea de comun a activităților de voluntariat în comunitate. De altfel, am urmărit ca acest parteneriat dintre tineri și actorii sociali din comunitatea lor să pună bazele fondării, chiar printr-o acțiune voluntară de plantare a butașilor de trandafiri pe teritoriul localității (Case de Cultură, Școli, Primării, etc). Menționăm că butașii de trandafir plantați în cele 5 localități, sunt donație a unui agent economic din raion, cu excepția s.Crocmaz, unde primăria la cei donați a mai achiziționat încă 260 butași.

  Campania a fost lansată la data de 10 noiembrie, și s-a desfășurat în 5 localități din raion: s. Slobozia, s. Talmaza, s. Răscăieți, s. Purcari, s. Crocmaz, închiendu-se la data de 19 noiembrie, curent.

  Pe parcursul campaniei au fost plantați un total de peste 500 de butași de trandafiri, un aproximativ de 60-70 per fiecare sat, cu precădere la Crocmaz unde s-au mai plantat încă 250 de butași, achiziționați în plus la cei donați. Pentru a desfășura cu succes campania, am implicat peste 100 de tineri din raion cu vârsta cuprinsă între 14 și 22 de ani, apogeul la atins s. Crocmaz unde au fost implicați peste 50 de tineri, celelalte localități, nu au rămas în urmă, la plantare au participat cei mai activi tineri din comunitate, numărul variind de la 10-12 tineri per localitate.

  Partenerii locali implicați au fost primăriile, casele de cultură, bibliotecile și gimnaziile din comunitățile unde s-a desfășurat campania.

  Campania de plantare „Un tânăr, un trandafir, un sat”, „Dragoste de sat în fiecare trandafir plantat” este implementata de Direcția Cultura, Tineret, Sport şi Turism Ştefan Vodă, în parteneriat cu Echipa de Voluntari OameniiV Ştefan Vodă cu suportul Consiliului Raional Ştefan Vodā.

Alina Rovenco-Șevcenco, specialist superior DCTST