Banul a devenit un idol în toată lumea. Banul cu orice preț, despre valori și principii morale umane nici vorbă… Din păcate, Republica Moldova nu este o excepție fericită, deoarece cetățenii sunt furați cu miliarde, bani mari se fac, fără nicio rușinare, și pe seama sănătății oamenilor. Problema în cauză are multe aspecte amprenta lor negativă fiind resimțită de către majoritatea moldovenilor. Sunt instituții statale, nu puține la număr, ce au menirea să apere interesele vitale ale cetățenilor, una este ANSA despre activitatea căreia locuitorii raionului nu cunosc prea multe lucruri. Conducerea raionului a cerut cu insistență ca cetățenii să fie informați despre activitatea instituției, rezultatele controalelor efectuate în piețe, magazine, diferite localuri unde se alimentează oamenii. E știut că în mare măsură sănătatea omului depinde de calitatea produselor alimentare consumate, iar businessul alimentar este unul profitabil. Unde se învârt bani mari, uneori se fac și șmecherii mari. Cetățenii fiind bine informați vor fi acei care cel mai dur vor pedepsi afaceriștii care în goana după bani își bat joc de sănătatea oamenilor…
Despre ANSA
Direcția Raională pentru Siguranța Alimentelor Ștefan Vodă este o subdiviziune teritorială, cu activitate raională a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor subordonată Guvernului Republicii Moldova, responsabilă de implementarea politicii statului în domeniul de reglementare și control pentru siguranța produselor alimentare atât de origine animală cât și nonanimală, domeniul sanitar-veterinar, farmaceutic veterinar, furajer, zootehnic, al protecției plantelor și carantinei fitosanitare, controlului semincer și a produselor de uz fitosanitar și protecția drepturilor consumătorului ce țin de siguranța produselor alimentare.
Calitatea și siguranța alimentelor se bazează pe eforturile operatorilor din businessul alimentar implicați în lanțul complex care include: producția, procesarea, transportul și consumul. Siguranța alimentelor nu poate deveni un fapt real decât dacă ia constituie o responsabilitate a tuturor, de la producători de materie primă, până la consumatori. De-a lungul lanțului alimentar sunt implementate diverse proceduri și mecanisme de control, care asigură că alimentele care ajung pe masa consumatorului sunt comestibile și că riscul contaminării este redus la minim, în așa fel încât populația să fie mai sănătoasă în urma beneficilor aduse de alimente sigure și sănătoase.
Rezultatele controalelor inopinate
La data de 14 martie 2018, Direcția Raională pentru Siguranța Alimentelor Ștefan Vodă în baza Delegației de control a efectuat un control inopinat la un operator din businessul alimentar care prepară și comercializează produse culinare – cafenea-bar (postul vamal Tudora).
În urma controlului au fost depistate următoarele neconformități: la prepararea unor produse culinare au fost utilizată materie primă fără acte de proveniență și cu termen de valabilitate expirat; produsele culinare finite nu erau marcate cu indicarea orei fabricării și a termenului de valabilitate; lipsa fișelor tehnologice pentru sortimentul de bucate; lipsa Registrului de evidență a circuitului produselor alimentare culinare gata, a Registrului de gestionare a produselor culinare cu termen de valabilitate expirat.
Au fost ridicate și nimicite cu soluție din clorură de către bucătarul cafenelei, în prezența inspectorilor, următoarele produse alimentare: mazăre preparată, piure de cartofi, mici, cârnăciori, gulaș din carne de porc; hrișcă preparată; bătute din carne, cârnăciori pentru gril (semifabricate din carne), varză, unt, morcov coreean, rădăcină de țelină, în total 6,5 kg de produse alimentare neconforme.
Pentru a stabili starea sanitar–igienica a suprafețelor de comerț și a condițiilor de comercializare a produselor alimentare, conform procedurilor specifice, au fost prelevate lavaje și probe biologice de salubritate, pentru a fi testate în laborator. În rezultatul controalelor efectuate au fost întocmite acte de control, prescripții de înlăturare a neconformităților și proces-verbal cu privire la contravenție.
Un alt control inopinat s-a efectuat la magazinul „Alimentara” din or. Ștefan Vodă, în cadrul căruia au fost depistate produse alimentare cu termen de valabilitate expirat și fără acte de proveniență care au fost ridicate și nimicite prin deteriorare a ambalajelor și produselor de către administrator în prezența inspectorilor.
În rezultatul controalelor efectuate a fost întocmit un act de control, prescripție de înlăturare a neconformităților, proces-verbal de ridicare și nimicire a produselor alimentare neconforme și proces-verbal cu privire la contravenție. Astfel, au fost ridicate următoarele produse alimentare: salam, crenvurști, tocătură de carne, cornuri cu ciocolată, foitaj cu scorțișoară, pufuleți, în total 7,6 kg de produse neconforme, periculoase pentru viața și sănătatea omului.
Agenții economici care au supus pericolului sănătatea consumatorilor au scăpat cu o amenda, destul de usturătoare – 9000 lei. Din păcate, cazurile depistate nu sunt o excepție în raionul nostru și în toată țara, mai degrabă o regulă. La multe șiretlicuri merg proprietarii magazinelor și localurilor pentru a nu pierde niciun leu, vânzând produse calitatea cărora din start trezește dubii deoarece nu au acte de proveniență și, plus la aceasta, au termenul expirat. Prin urmare, consumătorii sunt acei care trebuie să aibă grijă ca produsul cumpărat să fie calitativ, verificând data producerii sau cerând certificate confirmătoare dacă apar suspiciuni că produsul este neconform. Cum spune o zicală rusească, спасение утопающих дело самих утопающих.
Dacă ați depistat nereguli grave în comerțul produselor alimentare, sesizați în scris Direcția Raională pentru Siguranța Alimentelor Ștefan Vodă.
Adresa: or.Ștefan Vodă, str. Zona Industrială 3
Email: drsa.stefanvoda@ansa.gov.md
Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”, în baza materialelor prezentate de către Direcția Raională pentru Siguranța Alimentelor Ștefan Vodă