Noutăți

BSIS la Volintiri

La  22 noiembrie curent, echipa mobilă de specialiști în frunte cu dl Alexandru Pavlicenco, vicepreședintele raionului, s-a deplasat la Volintiri. Locuitorii satului, 10 la număr, s-au adresat după o consultație și ajutor la membrii echipei. Ca de obicei, au prevalat problemele ce țin de asistența socială. Pensionarii cu venituri mici sunt nemulțumiți că cererile lor pentru ajutorul social și/sau pentru perioada rece a anului au fost respinse. Spre regret, deciziile nu pot fi schimbate, deoarece ele se iau în conformitate cu Regulamentul existent. În context, atât asistentul social al primăriei, cât și locuitorii satului susțin că acei care primesc ajutorul social (unii – ani la rând) în mod obligatoriu trebuie să participe la lucrări publice în folosul comunității. La fel se procedează în țara vecină, România. Cu regret, nu este în competența consiliului local de a obliga beneficiarii ajutorului social să exercite lucrări publice, a explicat dna Aliona Muntean, șefa secției administrație publică din cadrul aparatului președintelui raionului. Modificarea Regulamentului de acordare a ajutorului social trebuie să fie făcută de Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Dar în competența consiliului local să adreseze ministerului propunerea aceasta.

Una din probleme cu care se confruntă locuitorii satului ține de activitatea oficiului poștal. Pentru a plăti serviciile comunale sau a primi pensia trebuie să aștepți afară câteva ore și nu totdeauna reușești, s-au plâns femeile. Lucrătorii poștali nu sunt de vină, deoarece ei nu sunt în stare să deservească rapid atâta lume. Problema există demult, cine trebuie s-o rezolve, au întrebat oamenii. Despre situația creată va fi informată conducerea filialei raionale ÎS „Poșta Moldovei”.

De ce pentru a soluționa o problemă oarecare, trebuie de prezentat diferite certificate, inclusiv de la Inspectoratul fiscal despre lipsa datoriilor, să revoltă oamenii. Și au perfectă dreptate, deoarece despre crearea rețelei informaționale unice în scopul scutirii oamenilor de umblatul pe la diferite instanțe se vorbește ani de zile, însă carul nu să mișcă din loc.

Din păcate, specialiștii din echipa mobilă din motive obiective nu pot soluționa unele probleme cu care se confruntă oamenii, deoarece nu permite legislația în vigoare. Însă mult face și un sfat bun, competent, la fel și compasiunea cu care este tratat fiecare om.