Biroul Comun de Informații și Servicii Noutăți

BSIS la Răscăieți

Biroul comun de informații și servicii a reluat activitatea, specialiștii de rang raional deplasându-se la Răscăieți. Problemele cu care au venit la primire locuitorii satului au fost diferite, dar toate importante pentru solicitanți.

Astfel, un locuitor care trăiește în sectorul satului numit „La Lomachin” și-a expus îngrijorarea cu privire la pilonul cu fire electrice din preajma casei care se poate prăbuși în orice moment. Pentru a verifica situația specialiștii, inclusiv inginerul cadastral al primăriei, s-au deplasat la fața locului. Cu adevărat, pericolul este mare, deoarece pilonul se află pe marginea unei gropi cu maluri abrupte. Vor fi sesizate persoanele responsabile pentru a fi întreprinse măsurile necesare. Solicitantul, fiind scutit de drumuri spre instanțe raionale, s-a arătat mulțumit pentru atitudinea specialiștilor de la BCIS.

Un agent economic a avut o discuție lungă cu specialistul de la Inspectoratul fiscal de stat pe raionul Ștefan Vodă. Omul dorește să activeze legal, însă e greu de ocolit toate piedicile legislative și practicile dăunătoare existente în economia țării. Spre exemplu, un serviciu oarecare de la firmele specializate este mai ieftin dacă plătești bani „vii”, fără a cere factură sau alte documente confirmative necesare pentru a demonstra cheltuielile suportate. Sunt mult așteptate modificările în legislație care ar permite o metodă simplificată de angajare la lucru sezonier a zilierilor, cu respectarea intereselor angajatorului și angajaților. Întreprinzătorul s-a referit și la alte probleme din sectorul agrar care ani la rând nu se rezolvă, deși sunt bine cunoscute la nivel de guvern și parlament.

Spre deosebire de alte localități ale raionului, unde cele mai multe întrebări au fost adresate reprezentantului direcției asistență socială și protecția familiei, la Răscăieți specialiștii s-au ciocnit cu unele probleme care nu pot fi soluționate în mod administrativ sau juridic, deoarece ele țin de relații omenești, de bunul simț al rudelor. Oare poți prin lege împăca surorile care s-au sfădit de la moștenire și să urăsc în așa măsură că nici nu doresc să se întâlnească pentru a rezolva în mod pașnic conflictul apărut? De ce rudele întorc spatele atunci când apropiații lor au nevoie mare de susținere și ajutor? Cum poți să impui sora care a moștenit casa părintească să nu-și alunge fratele care n-are alt adăpost din bucătăria de vară? De ce devin dușmani vecinii, umblând pe la judecăți și cheltuind o sumedenie de bani pe avocați? Spre mare regret, specialiștii de la BCIS nu sunt în stare să soluționeze asemenea probleme, deși, ca oameni, s-au implicat sufletește, chemând părțile implicate în conflicte la rațiune, calm și omenie…

Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”DSC00007DSC00002