Noutăți

„Bravo” artiștilor talentați din raionul Ștefan Vodă

Doina și Ion Aldea Teodorovici au împlinit anul acesta 24 de ani de la trecerea în nemurire, de aceea oamenii de cultură și artă atât din raion, cât și republică le-au înălțat imnul veșniciei prin două mari evenimente culturale. E vorba de festivalul-concurs regional „Ecoul de la Baștină” dedicat celor doi mari cântători – frații Petre și Ion Teodorovici, desfășurat la baștina acestora, or. Leova, cât și de Festivalul Internațional de muzică ușoară „Două inimi gemene”, desfășurat în Chișinău.

Deci, la 10 noiembrie spre Leova au plecat din Ștefan Vodă patru concurenți, returul fiind unul destul de frumos, și anume: în categoria de vârstă de la 16 ani Tina Verebcean a ocupat locul II, iar Dorina Caijbîrnă – locul III, Arina Bădulescu s-a plasat pe locul III în categoria de vârstă 11-16 ani. Maria Flashtor la 13 ani ai săi a fost decernată cu Diplomă.

Alături de elevii săi a fost și profesorul, dl Eugen Pahomov, care i-a tutelat ca un părinte, stând cu ei în culise până nu a cântat ultimul discipol, apoi s-a coborât sală. Din numele Consiliului raional vreau să mulțumesc atât dlui Eugen, dlui Ion Terzi, directorul școlii de arte din Olănești, cât și părinților copiilor care au sponsorizat deplasarea la Leova și au stat cu pumnii strânși pentru odraslele lor.

La Festivalul Internațional „Două inimi gemene” desfășurat la Teatrul Național „Mihai Eminescu” în 13-14 noiembrie de la Ștefan Vodă au participat doi artiști – Sergiu Braguța și Mihai Caijbîrna. Ambii au avut o prezentare foarte frumoasă, decernați cu Diplome de Originalitate și cadou din partea festivalului – câte un curs de limba engleză în sumă de 200 dolari.

O altă personalitate de importanță națională a neamului nostru a fost și marea cântăreață a secolului XX – Tamara Ciobanu, numele căruia este înveșnicit printr-un Concurs Național al Interpreților Cântecului Folcloric „Tamara Ciobanu”, ajuns la ediția XIV-a. Concursul este organizat de către Uniunea Muzicienilor, Ministerul Culturii, Centru Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Imaterial, Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, „Teleradio Moldova” și desfășurat în mai multe etape. La preselecție au plecat și talente din Ștefan Vodă, elevii școlilor de arte din raion – Livia-Lia Onici și Cătălina Ischenderov din s. Tudora, alături de profesorii lor, soții  Bezusenco Andrei și Ecaterina, și Ana Valeria Dumitrașcu, alături de profesoara Liuba Ceban. Avem prilej de a ne mândri de evoluarea artiștilor noștri, fiindcă Cătălina Ischenderov și Livia-Lia Onici s-au învrednicit de premii speciale ale Festivalului. Aducem felicitări atât soților Bezusenco, cât și școlii de arte Olănești.

Maria ROMANCIUC, specialist principal al DCTST Ștefan Vodă