Sosirea primăverii de fiecare dată ne dăruiește sentimentul de bucurie, de schimbări benefice, aduce o dispoziție deosebită. Împreună cu razele calde a soarelui martie vine cu încîntătoarea sărbătoare ,, Mărțișorul”.
În anul curent din cauza situației epidemice cu virusul COVID- 19 Festivalul Internațional ,, Mărțișor” s- a desfășurat în Moldova în formatul online, deoarece au fost interzise evenimentele cultural- artistice și teatrale cu prezența fizică a spectatorilor. Direcția cultură, tineret, sport și turism Ștefan Vodă a elaborat programul festivalului pentru perioada 1-10 martie care a purtat un caracter de recomandare, ținînd cont de specificul instituțiilor de cultură. Activitățile propuse au cuprins casele de cultură, bibliotecile, școlile de arte, centrele de artizanat și muzeele raionului nostru. Scopul major al acestor evenimente a fost crearea dispoziției de sărbătoare.
Lucrătorii din sfera culturii a raionului cu mare responsabilitate s-au implicat în desfășurarea activităților dînd dovadă de creativitate și fantezie uimitoare. Foarte activ au participat la festival colectivele populare – din numărul total de 62 formațiuni 37 sunt pentru copiii, 30 poartă titlul ,, model”, printre care și 17 pentru copii. Sunt 856 de oameni talentați! Vreau să atrag atenția asupra faptului că activitatea lucrătorilor din sfera culturii, pe lîngă funcția de distracție și educație, compensează acea lipsă de comunicare care a apărut odată cu agravarea situației pandemice. Mai mult, oamenii, măcar pe o perioadă scurtă, uită de problemele economice, financiare ale vieții. Intotdeauna, chiar în cele mai grele timpuri, oamenii de creație promovau cultura, aducînd nuanțe aprinse în viața cotidiană, lipsită de culori. Cultura evidențiază identitatea și diversitatea țării noastre, păstrează tradițiile poporului și este un indiciu important al nivelului de dezvoltare a societății.
În perioada festivalului ,, Mărțișor” în Casele de Cultură, biblioteci, centrele de creație s-au desfășurat mini- concerte, master- class, expoziții, diferite acțiuni. La expoziții au fost prezentate multe lucrări frumoase și originale, desene, mărțișoare, confecționate manual din diverse material utilizînd diferite tehnici. Țin să menționez creativitatea și implicarea activă a lucrătorilor din cultură din localitățile Răscăieți, Feștelița, Carahasani, Talmaza, Cioburciu, Palanca, Copceac, Purcari, Tudora, Popeasca, Brezoia, Antonești, Semionovca, Lazo, Olănești și or. Ștefan Vodă.
Vă mulțumesc pentru implicare activă!
specialist principal DCTST Victoria Arutiunean