În incinta bibliotecii publice din centrul raional moderatorii dna Larisa Buraga, bibliotecara din Ștefan Vodă, și dna Tatiana Matveev, bibliotecara din s. Antonești, timp de cinci zile au desfășurat cursuri de instruire pentru bibliotecarii incluși recent în rețeaua „Novateca”.
De menționat, că la finele seminarelor desfășurate de către direcția cultură, tineret, sport și turism fiecare bibliotecar îndeplinește o anchetă, menționând în ea doleanțele, problemele cu care se confruntă în activitate. În baza anchetelor se stabilesc chestiunile din ordinea de zi a următoarei ședințe de lucru. Astfel, în anchete bibliotecarii noi din bibliotecile incluse în rețeaua „Novateca” au solicitat de a fi instruiți, deoarece o bibliotecă modernă nu poate exista fără bibliotecari competenți în tehnologii informaționale.
Prin urmare, 9 bibliotecari din localitățile Răscăieți, Răscăieții Noi, Popeasca, Tudora, Olănești, Talmaza 2, Brezoaia, Ștefănești și Ștefan Vodă au fost instruiți în ceea ce ține de componentele bibliotecii moderne: Microsoft Publisher, crearea și utilizarea poștei electronice, Skype și Facebook, sistemul de raportare online etc. Apropo, modalitatea creării a blogului bibliotecii în raionul nostru cunosc numai bibliotecarele din satele Copceac, Purcari și Volintiri care au participat la tabăra de vară pentru tinerii specialiști desfășurată în cadrul Programului Național „Novateca”. Anume ei vor instrui colegii de breaslă în acest domeniu.
A fi formator deloc nu este ușor. Pe lângă posedarea cunoștințelor și abilităților necesare trebuie să fii binevoitoare și răbdătoare, să poți lămuri pe înțelesul fiecăruia și arăta cum se lucrează la calculator. Atât dna Buraga, cât și dna Matveev sunt formatori buni, ei au făcut tot posibilul pentru a le ușura noilor membri a familiei raionale de bibliotecari calea spre crearea în localitățile lor a bibliotecilor moderne care corespund cerințelor timpului. Pe lângă cunoștințele acumulate, bibliotecarii au plecat acasă cu multe idei vizavi de crearea serviciilor bibliotecare noi, versificarea activității pentru a atrage cât mai mulți beneficiari în lăcașul cărții și lecturii.
Perfecționarea cunoștințelor este foarte importantă pentru dezvoltarea profesională în orice domeniu. În această ordine de idei bibliotecarii din raionul nostru recent vor pleca la Telenești, la centru de excelență din rețeaua „Novateca”, pentru schimb de experiență.
Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”