Anul 2022 este un an aniversar pentru biblioteca publică din Olănești , fiind marcată aniversarea de 70 de ani de la fondare. Cu prilejul acestui frumos eveniment, pentru comunitatea Olănești, biblioteca a organizat și desfășurat un amplu și consistent program, intitulat sugestiv Săptămâna ușilor deschise, în cadrul căreia fiind disponibile mai multe activități: revista informativă: Biblioteca un facilitator în procesul de formare a comunității; dialogul public: Rolul bibliotecii în viața omului. Vocea comunității; medalionul literar Biblioteca sunt eu; revista informativă Biblioteca Publică între lectură și tehnologiile informaționale. De asemenea, în cadrul Zilelor Bibliotecii a fost dat startul expoziției Din noul stoc de carte.
Zilele Bibliotecii Publice din Olănești au culminat cu o activitate profesională – medalionul literar aniversar Cuvinte potrivite cu dragoste stropite. Liubovi Moldovanu, directoarea instituției, a menționat că biblioteca vine spre comunitate cu îndemnul la lectură, la asumarea valorilor spirituale, la cunoaștere, apreciind rolul ei în modelarea tinerilor generații, fiind ferm convinsă că oricât nu s-ar dezvolta tehnologiile informaționale, valoarea cărții rămâne incontestabilă.
La eveniment au participat circa 40 de persoane venind cu cele mai potrivite cuvinte la adresa bibliotecii – dna Valentina Uța, șefa DCTST; colegele-bibliotecare Aurelia Vrabie, directoarea BP Ștefan Vodă; Diana Filipescu (Ștefan Vodă); Vera Migalatieva (Crocmaz); Maria Glavan (Antonești); Liuba Arpentii (Carahasani); Galina Mezeneva (Purcari); Silvia Șvedu (Olănești); școala de arte Olănești; Liceul Teoretic B.P.Hașdeu (Olănești); Alexei Ganja, compozitor, profesor de limbi străine, refugiat din or.Odessa; voluntarul Eugen Galata. Cu adevărat festivitatea a fost încununată cu dragoste din partea cititorilor fideli, din partea comunității, s-a simțit colaborarea cu instituțiile din localitate.
Respect și Mulțumiri la adresa persoanelor (Polina Isacovna, Ludmila Chitrosan, Tina Iuraș, Claudia Tudorean, Nina Stepanenco, Natalia Botnari, Galina Caușnean), care au activat în bibliotecile din satul Olănești ( fiind cândva trei biblioteci) precum și localitatea era mai numeroasă.
“Aniversarea este un eveniment deosebit și important, pentru că marchează evoluția și dezvoltarea instituției, care are menirea de a semăna educație și cultură. 70 de ani este cât o viață și este un succes că am reușit s-o păstrăm, s-o eficientizăm, să multiplicăm numărul de cititori și fondul de carte, făcând-o atractivă pentru toate vârstele”, a menționat Iurie Ostafi, primar de Olănești.
Angela Ababii, specialistă principală DCTST