Noutăți

Biblioteca nu are vacanță

Lectura, cunoașterea, informarea și dezvoltarea sunt caracteristicile permanente ale unei persoane active. În acest context, dorim să trecem în revistă activitățile desfășurate de Biblioteca Publică Orășenească Ștefan Vodă cu copiii care s-au odihnit vara aceasta în tabăra „Dumbrava”. Proiectul bibliotecii „Educația mediatică dezvoltă democrația în comunitate”, susținut financiar și logistic de IREX EUROPE și INTERNEWS în Moldova, include și obiectivul de promovare a competențelor în domeniul media la adolescenți și tineri

În comun cu partenerii de proiect: primăria orașului Ștefan Vodă, Direcția Generală Educație, Direcția regională Est a Poliției de Frontieră, reprezentant dna Diana Guțu, Direcția cultură, tineret, sport și turism, Fondul pentru tineri și Consiliul raional al elevilor, în persoana elevului Alexandru Corceac (cl. XI, IPLT „Ștefan Vodă”) au fost planificate și organizate la tabără diverse instruiri cu tematică mediatică.

În perioada 3 iulie-2 august curent circa 120 copiii (clasele VII-XI) au fost antrenați în activități interactive: noile media, Neticheta – cultura comunicării pe INTERNET, Capcanele mediului virtual, fenomenul știrilor false, trolling-ul, dependența online, filmul și mesajul lui educativ, etc.

Sloganul „Citește, analizează, gândește critic” a fost aplicat de fiecare data, pentru a facilita înțelegerea mesajelor și materialelor studiate.

De menționat faptul că de fiecare data, mergând în tabără la instruire , am luat în considerație contextul sezonului estival în care erau copiii. Activitățile aveau caracter preponderent practic și interactiv, cu scop de a reuși să îmbinăm armonios utilul cu plăcutul.

Spre final, au fost propuse copiilor chestionare de feedback. Aici am constatat utilitatea instruirilor și impactul lor pozitiv durabil în timp. Copiii au formulat o deviză: „Toți și fiecare poate deveni mesager al educației media”, o motivare și punct de reper pentru promovarea cunoștințelor media în localitățile natale.

Toți copiii au primit certificate de participare la training-ul Educația Media, mici premii de încurajare. Pentru biblioteca taberei am oferit o donație de carte.

Mulțumim mult pentru receptivitate și colaborare tuturor angajaților taberei, îndeosebi directorului, dl Andrian Pușcă și educatorului principal Ștefan Surjenco.

Zinaida PÎNZARI, specialist DGE Ștefan Vodă,

Larisa BURAGA, bibliotecar-șef, BPO Ștefan Vodă