Direcția generală educaie Ștefan Vodă a prezentat unele rezultate preliminare a sesiunii de Bacalaureat 2016.
Astfel, la sesiunea de BAC s-au înscris 246 de absolvenți, inclusiv 92 restanțieri din anii precedenți, din care 36 nu s-au prezentat la examene. Din 155 de absolvenți ai anului curent din prima au promovat examenele 118 liceeni sau 76,2 procente, din 56 de restanțieri – numai 11. Dacă luăm în considerație promoția absolvenților din anul 2016, fără restanțieri, atunci rata de promovare e mai înaltă în comparație cu 2015. Încă o noutate bună – niciun elev n-a fost eliminat de la examene pentru fraudă.
Cei care au picat la BAC (e vorba de numărul total al restanțierilor), mai au două șanse: să fie ridicată nota în urma contestării (la 29 iunie au fost depuse 151 de contestări) sau la sesiunea suplementară. La sesiunea suplementară mai multe șanse au 60 de liceeni care au primit notă negativă la o singură disciplină. Doi liceeni din promoția 2016 au înregistrat un „record”, picând la 4 discipline. Nu e cu mult mai bună situația a celor 11 liceeni care au luat nota negativă la trei discipline de studiu, iar încă 9 absolvenți au restanțe la două discipline.
Examenele de bacalaureat este criteriul principal care determină calitatea învățământului în liceu. Deci, după rata de promovare se poate de făcut și concluziile de rigoare. Atenționez că e vorba numai de promoția anului 2016. La moment tabloul este următor, deoarece după contestare și sesiunea suplementară situația se poate schimba spre bine: LT „Ștefan Vodă” – rata de promovare constituie 89,3 procente, majoritatea liceenilor având restanță la o disciplină, LT „Ștefan Ciobanu” din Talmaza – 76,2 procente, LT „ B. P. Hașdeu” din Olănești – 75, LT „Ecaterina Malcoci” din Crocmaz – 61, LT „Maria Bieșu” din Volintiri – 40 de procente.
Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”