Noutăți

BAC-2017 în raionul Ștefan Vodă

Dacă agricultorii „numără bobocii” toamna, atunci pentru pedagogi perioada cea mai incendiară – la figurat și la direct – este vara. Visul liceenilor – examenele de absolvire să rămână cât mai repede în trecut – s-a împlinit. Au fost afișate notele la toate disciplinele de BAC. Cineva s-a bucurat de rezultatele obținute, alții – mai puțin, evident, cei mai nemulțumiți au fost restanțierii care n-au luat BAC-ul din prima. Liceenii noștri au depus 66 de contestări, prin urmare la 18 solicitanți (27 procente) a fost ridicată nota cu un punct. Din păcate, numai la doi elevi a fost ridicată nota de la „4” la „5”.

Bucură faptul că candidații care au suferit eșec nu mai dau vina pe camerele de luat vederi sau pe alte împrejurări, deși unii părinți și mai mulți politicieni continuă să pedaleze modalitatea aceasta de desfășurare a examenelor: primii pentru a camufla atitudinea iresponsabilă față de copiii proprii pe parcursul anilor de studii, ultimii – pentru a câștiga un capital politic ieftin.

Candidații care n-au promovat examenul de bacalaureat și cei care au absentat motivat în sesiunea de bază mai au o șansă – sesiunea repetată care se va desfășura în perioada 17-24 iulie la Chișinău, în centrele de BAC desemnate de către Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare. 29 din 34 de restanțieri deja s-au înscris la sesiunea repetată. Ar fi bine să reușească acum, deoarece următoarea șansa va fi oferită restanțierilor în anul 2018. Oare acești adolescenți vor munci pe parcursul anului pentru a se pregăti pentru BAC?..

După cum a informat dna Raisa Burduja, șefa direcției generale educație, sesiunea de bază s-a desfășurat în conformitate cu Metodologia de organizare și desfășurare a examenelor de bacalaureat, fără abateri și incidente. Din 130 de candidați (85 de absolvenți ai anului 2017 și 45 de restanțieri) care s-au înscris la examene de BAC 17 nu s-au prezentat din diferite motive. Astfel, din 113 candidați au luat BAC-ul 80, rata promovabilității constituind 70,79 de procente. Dacă ne referim numai la absolvenții anului 2017, atunci rata promovabilității se ridică până la 85,88 de procente. Rezultatul este mai bun comparativ cu anul precedent și faptul acesta nu poate să nu bucure, deoarece vorbește despre roadele muncii comune a pedagogilor și elevilor.

Pe lângă realizările frumoase și reușite există nu puține rezerve în învățământul liceal din raion – ne place sau nu, este o realitate cu care nu trebuie de împăcat. O să încerc să aduc și unele argumente. Spre exemplu, din 113 de candidați nici unul n-a luat la BAC note între „9” și „10”, numai patru au obținut notele între „8” și „9”, între „7” și „8” – 24, „6” și „7” – 28, „5” și „6” – 24. Cunoaștem cu toții cauzele acestui fenomen, printre care sunt motive obiective greu de schimbat, dar și cele subiective. Ne dăm seamă cu toții: dacă primim în liceu absolvenții cu media corespunzătoare, adică mai înaltă, liceul nu va avea elevi destui pentru a funcționa în mod normal. Este regretabil faptul că a scăzut rata promovabilității în liceul „Ștefan Vodă” aproximativ cu 6 procente, deși s-a muncit foarte mult. Explicația e simplă – contingentul elevilor este diferit de promoția trecută unde au fost mulți elevi deștepți, bine pregătiții, dar și sârguincioși.

În curând vom avea în raion numai un liceu – cel din centru raional ce la moment se află în proces de reparație capitală. Sperăm, că va fi un liceu cu cele mai bune condiții pentru elevi și profesori, bine dotat pentru desfășurarea procesului instructiv-educațional. În această instituție s-au investit nu numai bani grei, dar și aspirații mari. Așteptăm cu toții schimbări benefice, deoarece societatea are nevoie de tineri deștepți, curajoși și dornici de aduce schimbarea în țara noastră.

Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”