Noutăți

Atenție maximă la bazinele acvatice

Odată cu sosirea sezonului estival în republică se atestă o creştere a cazurilor de înec. De la începutul anului 2019, ca rezultat al nepăsării şi indiferenţei, în râurile şi lacurile republicii s-au înecat 26 de persoane dintre care 5 sunt copii.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (SSE) Ştefan-Vodă atenţionează strict cetăţenii, să fie prudenţi la scăldat, să respecte măsurile de prevenire a riscurilor de înec. Conform acestor restricţii se solicită: să vă scăldaţi doar în locurile special amenajate pentru acest scop, să evitaţi locurile nesupravegheate; nu vă scăldaţi în râuri, lacuri, canale de irigaţie şi alte bazine acvatice, unde malurile sunt abrupte, curenţii-puternici, albiile – nămoloase, pline cu plante, pietre, crengi, trunchiuri de copaci şi alt gunoi la fundul apei. Dacă nu aveţi experienţa necesară de înot, nu vă aventuraţi în locurile periculoase, folosiţi doar bazinele supravegheate de salvamari calificaţi şi respectaţi permanent recomandările administratorului locului de agrement, folosiţi întotdeauna echipamentul de protecţie furnizat de acesta. Trebuie să supravegheaţi permanent copiii şi pe cei din jur, nu-i lăsaţi niciodată singuri în apă, iar la depistarea copiilor fără supraveghere în zonele de odihnă, alertaţi persoanele mature pentru a găsi părinţi sau rudele lor. În cazul căutării fără succes e necesar de anunţat organele competente despre aceasta. Recomandăm să studiaţi, pentru aplicare, procedeele de acordare a primului ajutor medical până la sosirea ambulanţei în cazurile de înec.

Autorităţile publice locale, agenţii economici, ce administrează sau dispun în raza lor teritorială de bazine acvatice, care prezintă pericol de înec, trebuie să identifice aceste locuri, să semnaleze despre acest pericol prin îngrădirea lor şi instalarea panourilor de avertizare. În caz de apariţie a unei situaţii excepţionale apelați numărul 112, apel unic.

Alexandru VORONA, ofiţer al SPC al  Secţiei  SE  Ştefan Vodă, locotenent major al serviciului intern