Noutăți

Atenție la trecerile de pietoni!

Studierea cauzelor producerii accidentelor rutiere denotă faptul că fiecare al treilea accident de circulaţie constituie tamponarea de pietoni, iar fiecare al unsprezecelea accident are loc din vina pietonilor.

În scopul diminuării încălcărilor Regulamentului circulaţiei rutiere comise de către pietoni, a cultivării unui comportament corect la trafic în rândul minorilor şi sporirii nivelului de disciplină al tuturor participanţilor la trafic, în perioada 1 – 30 septembrie 2020, pe întreg teritoriul ţării se desfăşoară operaţiunea specială „Pietonul”.

În context,   pentru dirijarea fluxului participanților la trafic și redirecționarea deplasării transportului, în raionul Ștefan Vodă zilnic la trecerile de pietoni/intersecțiile din preajma instituțiilor de învățământ sunt implicați  angajați a poliției și un echipaj al INSP, în scopul neadmiterii ambuteiajelor și periclitarea circulației rutiere.

La fel angajații Inspectoratului de poliție Ștefan Vodă au desfășurat activități de informare a elevilor din clasele primare. Micuții au avut parte de o lecție cu tematica „10 minute de educație rutieră pe zi îți salvează viața”.

Inspectoratul de poliție Ștefan Vodă amintește pietonilor că aceștia sunt deopotrivă participanți ai traficului rutier, prin urmare, încălcarea regulilor de circulație de către aceștia constituie contravenție. Totodată pietonii reprezintă categoria cea mai numeroasă de participanţi la trafic, dar şi cea mai supusă riscului de accident. Ignorarea regulilor de circulaţie de către conducătorii auto dar şi de către pietoni se soldează de cele mai multe ori cu accidente grave.

În calitate de pietoni, vă recomandăm:

– traversarea drumurilor publice se face numai pe „zebră”, prin locurile în care se găsește indicatorul ”trecere pentru pietoni”, prin dreptul semaforului electric (pe culoarea verde), prin pasajele denivelate sau la semnalul agentului de circulație;

– traversarea se face de fiecare dată în pas vioi.

– trecerea pentru pietoni este un loc de traversare, nu pentru plimbare!

Atenție mărită, nu vorbiți la telefon și nu ascultați muzică atunci când vă asigurați în traversarea străzii!

În scopul prevenirii comiterii de accidente rutiere, în calitate de conducători auto, vă recomandăm:

– reduceți viteza și conduceți cu atenție sporită în zona trecerilor pentru pietoni;

– acordați întotdeauna prioritate pietonilor angajați în traversarea străzii regulamentar;

– adaptați viteza de deplasare la condițiile meteo-rutiere pentru a putea opri în siguranță la trecerile pentru pietoni;

– păstrați distanța legală în mers față de autovehiculele care rulează în fața dumneavoastră;

– nu vorbiți la telefon în timp ce conduceți, concentrați-vă atenția asupra traficului;

– evitați crearea ambuteiajelor și obturarea vizibilității prin oprirea voluntară în zona trecerilor pentru pietoni.

 O atitudine preventivă în trafic vă poate feri de evenimente rutiere negative!

Elena CEBAN, OP a SIC a SSP a IP Ștefan Vodă