Noutăți

Atenție la intoxicațiile cu monoxid de carbon!

Securitatea copiilor trebuie să fie asigurată de părinți. Deci, stimați părinți, în perioada rece a anului când crește pericolul de intoxicații cu monoxid de carbon aveți grijă maximă de sănătatea și securitatea copiilor dumneavoastră! În context, Inspectoratului de poliție Ştefan Vodă aduce la cunoștință unele reguli care trebuie respectate pentru a fi evitate cazurile de intoxicație cu monoxid de carbon.

Astfel, fiecare instalație de încălzit din locuință (sobă, cazan etc.) trebuie exploatată corect. Dacă sunt depistate unele nereguli, acestea trebuie comunicate specialiștilor de profil, care vor interveni pentru înlăturarea neregulilor. Mai mult, este necesar să apelați la ajutorul specialistului înainte de a monta instalația. De asemenea, toate instalațiile trebuie verificate anual, la începutul sezonului de încălzire, pentru a fi siguri că ele nu au defecțiuni tehnice și nu prezintă pericol pentru viața și sănătatea familiei. Canalele de ventilare și de evacuare a fumului nu trebuie acoperite sau blocate cu haine, materiale și alte lucruri (deseori, oamenii recurg la asta pentru a acumula mai multă căldură în locuință).

Anual, coșurile de fum ale sobelor trebuie curățate. Totodată, este recomandat ca aceste instalații de încălzire să nu fie lăsate să funcționeze pe timp de noapte, când dormim, când plecăm de acasă sau rămân în locuință minori și persoane în etate. Ar fi ideal dacă fiecare proprietar și-ar instala semnalizatoare automate de concentrație a monoxidului de carbon.

E important ca, zilnic, încăperile să fie aerisite minuțios. Dacă apar simptome precum amețeli, dureri de cap și insuficiență respiratorie, neapărat apelați la ajutorul specialiștilor de profil, sunând la 901, 902 sau 903.

Inspectoratul de poliție Ştefan Vodă atenționează maturii că nu există reguli particulare pentru copii. În mare parte, copilul nu își dă seama că simptomele pe care le are sunt cele de intoxicație cu monoxid de carbon, de aceea e nevoie expres de ajutorul adulților. Copiii trebuie să fie instruiți de părinți că, în cazul în care se simt rău, să-i sune pe ei sau la numerele 901 și 903. Să nu uităm că paza bună trece primejdia rea…

Elena Ceban, inspector superior BSC