Noutăți

„Așteptăm răspunsuri și fapte concrete…”

În cadrul întrevederii prim-ministrului Ion Chicu cu producătorii agricoli din raionul Ștefan Vodă la data de 13 august 2020, agenții economici au abordat un spectru larg de probleme care rămân nerezolvate pe parcursul a mai multor ani, deși pentru soluționarea unora nu se cer surse financiare, ci voința și profesionismul persoanelor responsabile. Prim-ministru a indicat secretarului de stat al MADRM, Mihail Machidon, să se deplaseze în teritoriu pentru a studia chestiunile nominalizate de agricultori și a găsi căile de soluționare.

Astfel, la 21 august curent, producătorii agricoli au fost invitați la ședință de lucru la care au participat Valentina Barbei, vicepreședintele raionului, Mihail Machidon, secretarul de stat MADRM, Andrei Antonevici, directorul Agenției „Apele Moldovei”, Ion Garaba, directorul serviciului special pentru influențe active asupra proceselor hidrometeorologice a Republicii Moldova.

În speranța de a auzi răspunsuri concrete cu termeni bine stabiliți pentru soluționarea problemelor enunțate anterior au venit la această întâlnire agricultorii, însă istoria s-a repetat (a câta oară!): producătorii agricoli iarăși au început să enumere multiplele probleme și să expună punctul lor de vedere vizavi de modul de soluționare. Iurie Moiseev, agentul economic din Volintiri, la debutul ședinței a numit problemele-cheie: irigarea culturilor agricole și funcționarea serviciului antigrindină pe teritoriul raionului. Intenția membrilor asociației utilizatorilor de apă pentru irigare „Cîzîl”, și nu numai, este clară – includerea în bugetul de stat pentru anul 2021 a surselor financiare pentru restabilirea sistemelor de irigare. Pentru aceasta trebuie de prezentat documentația de proiect care nu poate fi perfectată deoarece până la moment asociațiilor n-au fost transmise stațiile de pompare și acumulare a apei etc. Andrei Antonevici a informat că imediat după hotărârea de guvern toate aceste bunuri vor fi transmise Agenției „Apele Moldovei” și apoi – asociațiilor utilizatorilor de apă. Până la finele lunii septembrie procedura de transmitere va fi finalizată, a punctat directorul Agenției „Apele Moldovei”. Aceasta a fost prima promisiune cât de cât mai concretă. Se va trece oare de la cuvinte la fapte? Timpul apropiat va arata atitudinea adevărată a factorilor de decizie față de agricultori…

A fost promițător și discursul lui Ion Garaba care a informat că pe teritoriul raionului vor funcționa 6 puncte rachetare. Iarăși totul depinde de hotărârea de guvern. Totodată Ion Garaba mizează pe conlucrarea cu APL de nivelul I ș II în două privințe: asigurarea cu tehnică pentru instalarea echipamentului și selectarea din localități a câte 4 persoane pentru deservirea punctelor rachetare. Dacă totul va merge așa cum este preconizat la moment, în anul 2021 serviciul antigrindină va apăra de calamități naturale o bună parte a raionului.

Este imposibil de enumerat toate chestiunile abordate la ședință de lucru care a durat 3 ore. Ca fir roșu a trecut prin toate luările de cuvânt cerința unică: agricultorii așteaptă de la guvernare și ministerul de resort răspunsuri și fapte concrete.

Agentul economic Andrei Dînga a menționat că numai prin unirea eforturilor agricultorii vor rezolva problemele cu care se confruntă. De revendicările dobândite prin proteste se vor folosi toți agricultorii inclusiv acei care au stat cuminți acasă. Este necesar de a crea o confederație națională a agricultorilor pentru a-și rezolva problemele și apăra drepturile, și-a expus convingerea Andrei Dînga.

La finele ședinței Valentina Barbei a mulțumit atât specialiștilor de rang republican cât și producătorilor agricoli care au participat activ la ședință. Tot ce depinde de Consiliul raional va fi făcut pentru soluționarea cât mai rapidă a problemelor-cheie din agricultura raionului, a conchis vicepreședintele raionului.

Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”