Vacanţa de iarnă oferă un prilej deosebit pentru copii de a petrece timpul în aer liber, mai cu seamă că a căzut prima zăpadă, atât de mult așteptată de cei mici.
Având în vedere faptul că în această perioadă copiii rămân nesupravegheați de maturi și sunt predispuși riscului de a fi accidentați atunci când se deplasează spre zonele de agrement sau când se joacă în preajma carosabilului, Inspectoratul de poliţie Ştefan Vodă vine cu un șir de recomandări:
– Nu mergeţi la joacă la bazinele acvatice, lacuri sau râuri, oricât de rezistent nu v-ar părea stratul de gheață.
– Cercetați pârtia (derdeluş). Aceasta trebuie să fie lipsită de obstacole, precum copaci, stâlpi și garduri, să fie prevăzută la bază cu o plasă de siguranță și în niciun caz să nu duca direct în stradă.
– Nu adăugați putere la sanie. Puterea mărește riscul de accidentare, deoarece puteți fi traumați la manevrarea saniei.
– Renunțați la discurile și colăcele de zăpadă. Aceste accesorii din plastic sunt mai periculoase decât săniile tradiționale pentru că se învârt, încât puteți ajunge alunecând cu spatele, fără să aveți niciun control asupra direcției și fără să vedeți încotro vă îndreptați.
– Nu supraîncărcați sania. Citiți instrucțiunile producătorului, iar dacă sania nu este prevăzută pentru a căra doua sau mai multe persoane, nu riscați. Supraîncărcată, sania devine mai greu de manevrat, iar cu cât sunt mai mulţi pe ea, cu atât creşte riscul ca cineva să fie aruncat și accidentat.
– Luați-vă echipament de protecție, o cască de schi, niște cotiere și genunchiere de la role și protejați-vă de contuzii.
– Atenţie la semne de avertizare.
– Nu uitați de mănuși care vă păstrează mâinile calde, pentru a evita degerăturile.
– Circulați numai pe trotuare și nu staționați pe bordura trotuarelor, deoarece vă puteți dezechilibra și cădea în fața mașinilor.
– Acolo unde nu există amenajate trotuare sau poteci laterale, deplasați-vă numai pe partea stângă a drumurilor și cât mai aproape de marginea acestora, dar nu în grup, ci în șir unul după altul.
– După căderea întunericului sau în alte condiții de vizibilitate redusă, folosiți îmbrăcăminte de culoare deschisă, care vă face mai vizibili în lumina farurilor.
– Nu circulați pe sub acoperișul blocurilor și caselor de locuit. Zăpada îngheţată şi ţurţurii de gheaţă, sub influenţa temperaturilor ridicate, se pot desprinde și cădea de la înălţime mare exact pe trotuare.
Totodată, polițiștii recomandă părinţilor să discute cu copilul lor, să-l înveţe cum să reacţioneze în situaţia în care se rătăceşte, să se asigure că acesta cunoaște numele complet al părinţilor, numărul de telefon, precum şi adresa de domiciliu. La fel recomandăm:
– Supravegheaţi-vă permanent copiii pentru a evita orice risc (dispariţie, accidente de circulaţie, răniri, etc.).
– Atenţie la posibilele accidente cu mijloace aparent inofensive. Împodobirea bradului, lumânările decorative, jucăriile care nu corespund vârstei copilului; toate acestea îi pot pune sănătatea în pericol.
– Asiguraţi-vă că cei mici se joacă în locuri special amenajate sau ferite de orice pericol.
– Explicaţi-le copiilor că nu trebuie să se îndepărteze de casă şi nu trebuie să intre în discuţii cu persoane străine.
– Nu le permiteţi copiilor să folosească drept sănii pungi de plastic sau alte obiecte casnice, deoarece pot fi răniţi.
– Asiguraţi-vă ca pârtiile improvizate de copii nu sunt prea abrupte şi nu există riscul de a ajunge pe carosabil.
– Dacă mergeţi la cumpărături împreună cu copiii, supravegheaţi-i în permanenţă, mai ales în locurile aglomerate (pieţe, magazine mari), unde se pot rătăci.
– Îmbrăcaţi copilul cu mai multe rânduri de haine, corespunzător timpului.
– Evitaţi expunerea îndelungată la temperaturi scăzute şi aflarea copiilor în locuri deschise, suflate de vânt.
Menționăm, copiii nesupravegheaţi pot deveni uşor victime, astfel o bună informare şi o atenţie sporită vă vor asigura sărbători liniştite și fericite.
Elena CEBAN, ofiţer superior a serviciului interacțiune comunitară a serviciului securitate publica