Noutăți

Arta frumosului, deloc ușoară

Totalurile pentru anul 2015 au făcut angajații școlii de arte „Maria Bieșu”. La întrunirea colectivului au fost prezenți dl Vasile Gherman, vicepreședintele raionului, dna Valentina Uța, șefa direcției cultură, tineret, sport și turism, dna Maria Romanciuc, specialist principal DCTST.

Dl Valeriu Morari, directorul școlii de arte, a prezentat raportul despre activitatea metodică și de creație a corpului didactic, manifestările școlare și extrașcolare, dezvoltarea bazei materiale, s-a oprit asupra problemelor cu care se confruntă colectivul.

În școală și în 8 filiale din satele Popeasca, Ermoclia, Volintiri, Antonești, Purcari, Slobozia, Talmaza și Feștelița activează 35 profesori de bază și 7 prin cumul. 530 de elevi studiază arta muzicală (pian, acordeon, vioara, canto, fluier, nai, chitara, trompeta, clarinet, țambal, oboi), arta teatrală, arta coregrafică (dans clasic, dans sportiv, dans popular), arta plastică.

Practic toți participanții la dezbateri pe marginea raportului au abordat problema taxelor lunare pentru învățământ artistic, care, după părerea lor, sunt mari, elevii din cauza aceasta abandonează școala. Dl Alexandru Cernean de la filiala Feștelița a informat că sunt familii care au doi sau trei elevi la arte, pentru copiii lor nu se fac înlesniri, părinților le vine foarte greu să plătească pentru învățătura odraslelor. Dl Cernean folosește orice posibilitate de a participa la diverse concursuri, festivaluri, evenimente culturale de rang raional, republican sau internațional, deoarece în felul acesta crește măiestria elevilor și pedagogilor. Alți pedagogi sunt de părere că instruirea elevilor conform programelor trebuie să fie o prioritate pentru toți.

Nu sunt instrumente aerofone, nu se alocă surse secției teatru pentru costume, decorații – la acestea și alte probleme s-au referit pedagogii în dezbateri.

Dna Uța a vorbit despre filiale, menționând că după nivelul de pregătire către noul an școlar cea mai bună a fost filiala din Purcari. Dl Slobozian este un profesor bun și responsabil pentru viitorul elevilor, promovând talentul lor prin organizarea expozițiilor lucrărilor elevilor cu orice ocazie potrivită.

Din toate activitățile culturale de rang raional elevii școlii de arte „M. Bieșu” au participat numai la patru, a atenționat dna Uța. Nu s-a vorbit despre atragerea investițiilor prin proiecte. Este de dorit ca în timpul vacanței de vară de organizat festivaluri, alte măsuri pentru copii, revăzând graficul de concedii ale profesorilor. Implicarea colectivului în Ziua Națională a Culturii lasă de dorit. Nu se practică schimbul de experiență pe genuri cu alte școli de arte din republică. Se cere mai multă inițiativă și implicare a cadrelor didactice, a concluzionat dna Uța.

Dl Gherman a promis că problema taxelor va fi studiată în cel mai serios mod, cerând informații despre familii care au mai mulți copii la școala de arte. Dânsul a apreciat pozitiv planurile școlii vizavi de organizarea muzeului Mariei Bieșu. Dl Gherman s-a referit la climatul psihologic în colectiv, la relațiile elev-profesor, profesor-profesor, profesor-părinte, care cer mai multă toleranță, răbdare, omenie. Rezerve sunt, și nu puține, inclusiv în managementul instituției, dar colectivul didactic depune eforturi pentru a asigura procesul de instruire artistică a elevilor în condiții existente imperfecte, înregistrând succese, pentru ce merită sincere mulțumiri din partea conducerii raionului.

Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”DSC00392DSC00386