Noutăți Servicii Desconcentrate

ARDEREA VEGETAȚIEI USCATE – PERICOL IMINENT SUBESTIMAT

  De la începutul anului curent pe teritoriul raionului Ștefan Vodă au fost înregistrate 14 cazuri de ardere a vegetației uscate pe o suprafață totală de aproximativ 41 hectare: s. Talmaza – 19 ha, s. Ermoclia – 5 ha, s. Purcari – 0,27 ha, s. Palanca – 5 ha, s. Cioburciu – 0,4 ha, s. Popeasca – 0,5, s. Copceac – 2 ha, s. Căplani – 0,65 ha, s. Volintiri – 0,2 ha, s. Crocmaz – 0,02 ha, or. Ștefan Vodă – 7 ha.

  Consecințele incendiilor vegetației uscate generează un impact impunător pentru mediul înconjurător, ecologie și proprietate. Datorită intervenției prompte a salvatorilor și pompierilor din cadrul Secției situații excepționale Ștefan Vodă, incendiile sunt lichidate în faza de dezvoltare, cu minimalizarea potențialelor efecte nocive. Însă în unele cazuri datorită coincidenței circumstanțelor anormale și dubioase, incendierea vegetației uscate se produce în perioada vântului puternic și pe arii extinse.

   Caz relevant reprezintă incendiile vegatației uscate din data de 17.02.2022, când simultan, în diferite localități, au fost înregistrate 5 focare independente de ardere. Un impact impunător specificat supra, reprezintă incendiul produs la gunoiștea din orașul Ștefan Vodă,unde din cauza vântului puternic incendiul s-a răspândit la vegetația uscată din apropiere, afectând o suprafață de aproximativ 7 ha. În lipsa intervenției salvatorilor și pompierilor suprafața afectată putea fi cel puțin dublă.

   Este de menționat că la data de 17.02.2022 pentru lichidarea focarelor de ardere a vegetației uscate au fost antrenate toate autospecialele din dotarea Secției situații excepționale Ștefan Vodă.

   Reiterăm că asemenea incendii provoacă consecințe și daune ireversibile pentru mediul înconjurător, ce își manifestă urmările adverse de-a lungul anilor, fiind resimțite de următoarele generații.

    Prin prisma celor relatate, atenționăm locuitorii raionului Ștefan Vodă despre respectarea măsurilor specifice de prevenire a incendiilor:

  • nu utilizați focul deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt;
  • nu utilizați focul deschis la o distanță mai mică de 50 m față de clădiri, instalații, materiale sau substanțe combustibile;
  • nu lăsaţi focul deschis fără supraveghere;
  • nu aruncaţi mucuri de ţigară, chibrituri aprinse sau materiale care mocnesc în vegetaţia uscată;
  • respectați modul stabilit de colectare, păstrare și transportare a resturilor vegetale;
  • cetățenii să se adreseze la primării în ceea ce privește planificarea zilelor și locurilor special amenajate pentru adunarea resturilor menajere și vegetației uscată din localitate;
  • supravegheați în permanență copiii și interziceți jocul acestora cu surse care ar putea provoca incendii (chibrituri, brichete, etc.);
  • la depistarea focarelor de ardere apelaţi la număr de telefon 112, şi, după posibilitate, întreprindeţi măsuri de lichidare a arderii, respectând măsuri de securitate, sau părăsiţi locul arderii acoperind gura şi nasul cu o ţesătură umedă.

STIMAȚI CETĂȚENI !

Respectând măsurile de prevenire a incendiilor, Vă protejați viața și bunurile materiale.

ÎN CAZ DE SITUAŢII DE URGENŢĂ, APELAŢI

Șef al Serviciului prevenţie,

al Secţiei situaţii excepţionale Ştefan Vodă,

căpitan al s/intern Andrei  Popovici