Noutăți

Aplicație complexă la protecția civilă în raionul Ștefan Vodă

În conformitate cu Hotărîrea Guvernului nr. 1035 din 30.12.2011 „Cu privire la măsurile de pregătire a protecţiei civile a Republicii Moldova în anul 2012” şi conform Directivei Vicepreşedintelui Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a republicii Moldova – Şeful Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale nr.168 din 19 octombrie 2011 „Cu privire la planificarea pregătirii protecţiei civile a Republicii Moldova în anul 2012”, la 28 septembrie 2018, raionul Ștefan Vodă a fost supus controlului stării protecţiei civile şi aplicaţii la protecţia civilă cu verificarea nivelului de pregătire a Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, Punctului de conducere, forţelor protecţiei civile şi serviciile PC din raion. Atât la aplicaţii cât şi la control au fost implicate toate primăriile, serviciile desconcentrate.

Conform scenariului a fost înregistrat un cutremur în Munții Vrancei, care a afectat infrastructura din raion, fiind anunțate mai multe consecințe, printre care izbucnirea incendiilor, scurgere de substanțe periculoase și accidente rutiere. Ulterior  de către dl Nicolae Molozea, președintele raionului Ștefan Vodă, președintele comisie stituații excepționle, a fost convocată Comisia pentru Situaţii Excepţionale raională, în care s-au indicat cerințe către responsabilii de gestionarea situaţiilor de criză, creându-se și un punct de dirijare.

În cadrul aplicațiilor au fost simulate acțiunile corpului didactic în urma cutremurului pământ și apariția pericolului de incendiu cu evacuarea elevilor, acordarea primului ajutor medical persoanelor accidentate.

Al doilea antrenament s-a desfășurat la Slobozia, unde a fost simulată lichidarea consecințelor inundației catastrofale.

În s. Olănești au fost demonstrate acțiunile necesare în cazul lichidării focarului de Pesta Porcină Africană.

Pe traseul R 30 raionul Ștefan Vodă a fost depistată transportarea substanțelor radioactive. Colaboratorii direcției regionale Est al poliției de frontieră cu succes au prezentat acțiunile ce trebuie de întreprins în aceste situații.

În același timp, în apropierea oraşului Ștefan Vodă a fost simulat un accident rutier, unde au fost solicitate echipe de descarcerare, dar și de prim ajutor calificat. În teren, a fost realizat triajul medical cu implicarea echipei SMURD, acordarea primului ajutor și transportarea la spital a victimelor.

Echipe de pompieri au intervenit la IMSP Spitalul raional Ștefan Vodă,  unde a fost simulat un incendiu.

La un atelier în urma cutremurului, au rămas blocate trei persoane, echipele specializate intervenind la faţa locului şi deblocând oamenii rămași în interior

Pe parcursul acestor aplicații au fost testate capacitățile de intervenție ale echipelor de salvare, inspectoratului raional de poliție, dar și cele ale formațiunilor de protecție civilă din cadrul serviciilor raionale. Aplicația s-a încheiat cu o ședință a Comisiei pentru Situații Excepționale , unde au fost trecute în revistă acțiunile formațiunilor, dar și deciziile luate.

Reprezentanții de la Chișinău au apreciat pregătirea antrenamentelor și au atenționat că doar în raionul Ștefan Vodă a fost simulat cazul  de depistarea a transportării substanțelor radioactive, experiență ce poate fi preluată de alte raionale care sunt situate la frontiera Republicii Moldova.