Noutăți

Apărarea copiilor…de părinți

La 31 octombrie curent, a avut loc ședința Comisiei raionale pentru protecția copilului aflat în dificultate prezidată de către dl Vasile Gherman, președintele comisiei, vicepreședintele raionului. Au fost invitați la ședință comisiei dna Aurica Cebotari, șefa Direcției asistență socială și protecția copiilor, dna Natalia Bulat, șefa Serviciului asistența parentală profesionistă, Elena Luchin, asistent social comunitar s. Carahasani, Maria Stavarachi, asistent social în cadrul CCAS s. Olănești, mama biologică a doi copii din s. Talmaza. A participat la ședință, din propria inițiativă, dna Zinaida Marin, primar de Răscăieți, deoarece nu este indiferentă de soarta copiilor din comună aflați în situație de risc.

A fost examinată situația a 24 copii din localitățile Purcari, Talmaza, Răscăieți, Slobozia, Copceac, Carahasani, Palanca. Au fost raportate două cazuri de succes: o fetiță din Purcari a fost reintegrată în familia extinsă; doi copii, fetița de 5 ani și băiețelul de 2 ani din Talmaza, care o perioadă de timp s-au aflat în familia asistentului parental se vor întoarce acasă, deoarece mama lor biologică și-a schimbat radical comportamentul, a creat împreună cu sora mai mare condiții normale pentru copii, a avut grijă de ei și atunci când se aflau în altă familie.

Spre regret, în restul cazurilor atitudinea părinților față de proprii copii este strigătoare la cer. Copiii sunt supuși violenței fizice, psihice și sexuale, sunt flămânzi, suferă de râie și pediculoză, trăiesc în condiții  inimaginabile. Reieșind din situație, unii copii au fost plasați în familia parentală, altora i s-a prelungit termenul de plasare în centrele sociale comunitare din Olănești sau Ștefan Vodă până la rezolvarea pozitivă a situației, victimele violenții și abuzului sexual vor fi plasate în centrul specializat din Chișinău pentru consiliere psihologică.

De menționat, că membrii comisiei au o atitudine cu adevărat responsabilă față de deciziile luate deoarece de ele depinde soarta copiilor. În context, dna Zinaida Marin, primar de Răscăieți, profund indignată de comportamentul unora consăteni copiii cărora se află în situație de risc, a propus ca să fie luate măsuri față de părinții iresponsabili care nu îndeplinesc nici hotărârile judiciare. Deși, conform legii, persoanele lipsite de drepturi părintești trebuie să plătească pensia alimentară copiilor, nimeni nu plătește nimic. Până când va fi tolerată această situație?

Crescuți în condiții anormale, unii adolescenți deja au un comportament deviant care poate duce la delicvență. E greu de oprit degradarea morală a societății, dar prin eforturi comune putem ajuta sau chiar salva copii concreți care trăiesc alături de noi. Anume aceasta încearcă să facă membrii Comisiei raionale pentru protecția copilului aflat în dificultate.