Cultură, Tineret, Sport și Turism Noutăți

Apa simbol al curățeniei spirituale din comunități

 Astăzi, 29 martie, a avut loc conferința de totalizare și premiere a instituțiilor de cultură participante în cadrul campaniei dedicate  Zilei Mondiale pentru Protecția Pădurilor și Zilei Mondiale a Apelor în perioada 18-25 martie 2022. Ne-au onorat cu prezența  vicepreședinta raionului, Valentina Barbei, vicepreședintele raionului, Vladimir Baligari.  În fiecare an, promovarea acestor sărbători se făcea prin festivaluri, concursuri, recitaluri literare la scena deschisă. Anul acesta s-a propus cu totul o abordare diferită, legată de provocările  majore ale  secolului XXI – inundații, poluare și secetă. Cum gestionăm  aceste riscuri?  Răspunsul se află  tot  în natură și  în cultura/comportamentul  oamenilor.

Campania curentă a fost lansată sub sloganul Valorizarea apei. Concluzia campaniei  – apa este vitală  pentru calitatea vieții, așa că trebuie să depunem constant eforturi pentru a opri risipa resurselor  globale. Soluțiile trebuie să la aplicăm împreună cu comunitatea.

Au fost implicate în demararea acestui obiectiv –  48 de instituții  din localitățile raionului  dintre care:  11 case de cultură, 24 de biblioteci publice, 4 muzee, 2 școli de arte, 3 instituții școlare  și desigur 3 direcții ale Consiliului raional Ștefan Vodă.

Toate aceste instituții pe parcursul săptămânii sus menționate au organizat/chemat/implicat/mișcat gospodarii satelor din ogradă, casă, loc de muncă la salubrizarea izvoarelor, cișmelelor, curățirea fântânilor, aducând omagii prin cuvinte, cântece oamenilor băștinași pe care nu i-au cunoscut, dar i-au descoperit acuma completând chestionare/studiu la arhitectura fântânilor, izvoarelor, au fost descoperiți specialiști în diferite meserii, printre care: fântânari, pietrari, zidari, dulgheri, tâmplari și fierari. Au fost arătate semnificațiile simbolice ale apei, pădurii, care au fost din cele mai vechi timpuri legate de viața omului  prin diverse obiceiuri și tradiții,  povești, legende, dezbateri, discuții, înscenări, acumularea de imagini care prin farmecul și originalitatea lor, în mod special la izvoare, cișmele, fântâni, îmbogățesc tezaurul de arhitectură populară locală. În total 120 de activități cultural – educativ ecologice realizate.

Mulțumim instituțiilor de cultură din raion pentru participare activă, evident  fiecăruia în parte pentru respectul, atitudinea și gospodărirea resurselor de apă și nu în ultimul rând partenerilor: Consiliului raional Ștefan Vodă, Direcției agricultură și alimentație, Direcției economie și atragerea investițiilor, Inspecției pentru Protecția Mediului Ștefan Vodă; Partenerilor care ne-au sponsorizat campania – Asociației Ecologice Biotica, Asociației Jurnaliștilor de Mediu și Turism din RM, Asociației Obștești Mișcarea Ecologică Ștefan Vodă.

Valentina Uța, șefa DCTST